Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Tísner, centenari del gran polifacètic

Mots encreuats...

...i campionat de Scrabble

Tísner?


dimarts, 29 de maig de 2012
El dia 28 de maig de fa cent anys va néixer a Barcelona Avel·lí Artís-Gener (1912-2000), conegut amb el pseudònim Tísner. Fou un personatge polifacètic: novel·lista, periodista, ninotaire, escenògraf, traductor, enigmista, publicitari, corrector de català, pintor, llibreter, home de compromís polític… Durant la República va ser redactor de 'L'Opinió', 'La Rambla' i 'La Publicitat', a més de popularitzar-se amb dibuixos i caricatures al 'Be Negre', 'L'Esquella de la Torratxa' i 'La Campana de Gràcia'. Va fer la guerra i el 1939, arran de la victòria feixista, es va haver d'exiliar a Mèxic.

Quan en va tornar el 1964 es va convertir per molts joves antifranquistes en un home-símbol que enllaçava amb la Catalunya d'abans de la guerra. També va rebre el reconeixement com a novel·lista, gràcies a títols com 'Les dues funcions del circ' (1965), 'Paraules d'Opoton el Vell' (1968) i 'Prohibida l'evasió' (1969). Tísner va participar en la fundació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1997. També va continuar dibuixant, va reprendre l'activitat periodística i, en la seva línia polifacètica, va començar a confegir els mots encreuats en català de La Vanguardia, que el van fer molt popular.

Mots encreuats...


Precisament del sector dels mots encreuats ha sortit un dels homenatges més peculiars a Tísner en el centenari del naixement. Aquest cap de setmana, els crucigramistes Anna M. Genís (El Periódico), Miquel Sesé (Avui), Màrius Serra (La Vanguardia), Senyor Ventura (Ara) i Pau Vidal (El País) s'han posat d'acord per oferir la mateixa graella a tots els diaris, que és la dels darrers mots encreuats que Tísner va publicar a 'La Vanguardia' el 29 de juny del 1990: cadascú amb el seu estil i definicions (aplegades ací). La idea va sorgir de l'escriptor i enigmista Màrius Serra, hereu precisament dels mots encreuats de Tísner a 'La Vanguardia' des de 1990.

...i campionat de Scrabble


Avel·lí Artís-Gener, ja de gran, va abonar moltes iniciatives, d'índole ben diversa: entre més, va apadrinar el projecte d'una versió catalana de l'Scrabble, del qual era un jugador empedreït. Per això, quaranta apassionats d'aquest famós joc de paraules inventat el 1930 per l'arquitecte nord-americà Alfred Mosher Butts, van fer diumenge al matí, al Palau Moja de Barcelona, una partida simultània que va reproduir la primera que va dirigir Tísner el 26 de març de 1990 al Saló de l'Ensenyament de Barcelona. L'Scrabble és un joc excel·lent per a desenvolupar coneixements lèxics, sintàctics i ortogràfics.

Tísner?


Com a apassionat per la llengua i gran afeccionat als jocs lingüístics, Avel·lí Artís-Gener també va jugar, és clar, amb el seu nom: el pseudònim 'Tísner', suggerit per la seva germana Rosa per a diferenciar la tasca de periodista i de caricaturista, és la unió de les últimes síl·labes dels seus cognoms. Màrius Serra, deixeble declarat de Tísner, hi ha trobat un acrònim que resumeix el seu perfil: T de traductor i teixidor de la llengua; I d'il·lustrador i inventor de faules; S de soldat i solidari contra la injustícia; N de novel·lista i de ninotaire; E d'escritor, enigmista, escenògraf i exiliat; i R de resistent, republicà, retratista i reporter.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Tísner va combatre a la guerra de 1936-1939 amb l'exèrcit republicà. Arran de la victòria feixista es va haver d'exiliar a Mèxic (1939-1964), on va exercir de caricaturista satíric, dibuixant publicitari, pintor, escenògraf i periodista: va col·laborar en les revistes catalanes de l'exili, va dirigir 'La Nova Revista' i va publicar '556 Brigada Mixta' (1945).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

TV3: entrevista feta per Josep Maria Espinàs, el 31 d'octubre de 1984.
La família pensa penjar al web els llibres descatalogats d'Avel·lí Artís-Gener.
Tísner és un dels representants i exponents de l'anomenada literatura de l'exili.
Angry Words (Apalabrados) és un joc per a mòbils (Android i iPhone) semblant a l'Scrabble.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua