Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Literatures de l'exili': el testimoni dels escriptors exiliats el 1939

La mirada dels escriptors

Pirineu enllà

Amèrica


dilluns, 17 d'octubre de 2005
A les acaballes de la guerra del 1936-1939, amb l'ocupació de Catalunya per les tropes franquistes, una multitud de gent va haver de prendre el camí de l'exili. Infants, dones, soldats republicans i gent gran van travessar el Pirineu català, en un dels èxodes més grans mai vists fins aleshores: mig milió d'individus espaordits van encarar un destí incert, ple de penalitats i, en no pocs casos, abocat a la mort.

D'antuvi, la majoria d'exiliats van amuntegar-se, en condicions duríssimes, als camps de concentració improvisats a poblacions de Catalunya Nord (Argelers, Sant Cebrià de Rosselló, el Barcarès...) i d'Occitània (Bram, Setfonts, Agde..., aquest darrer anomenat camp dels catalans). Per exemple, el febrer del 1939, a Argelers hi havia de setanta mil interns a vuitanta mil.

Un nombre molt significatiu dels refugiats (entre vuitanta mil i cent mil, tal vegada) eren catalans, que, en molts casos, per causa de llur compromís amb el país i amb la Segona República, no van poder tornar, i van dispersar-se per diferents punts d'Europa i d'Amèrica, oimés que, el 1940, l'exèrcit nazi va ocupar França. Entre els que no es van moure, els uns van sobreviure amb penes i treballs, i els altres van afegir-se a la resistència contra l'invasor nazi; també n'hi va haver que, fets presoners per l'exèrcit alemany, van perdre la vida a camps d'extermini com el de Mauthausen.

L'exili va ser un daltabaix per al país, sotmès, a sobre, a una dictadura cruel que va durar una quarantena d'anys i que va fer possibles i impossibles per anihilar la identitat i la cultura catalanes.

La mirada dels escriptors


+ Escriptors catalans a bord del vaixell Florida, rumb a Buenos Aires, el desembre del 1939.
Amb l'exposició 'Literatures de l'exili', inaugurada el 5 d'octubre proppassat, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) aborda l'exili des de la mirada dels escriptors catalans que el van viure i endurar. L'exposició, que s'allargarà fins el 29 de gener, aplega el testimoni literari (llibres, manuscrits, lletres...) d'una gran part de la flor i nata de la intel·lectualitat catalana, expatriada el 1939: Joan Oliver (Pere Quart), Joan Sales, Antoni Rovira i Virgili, Avel·lí-Artís Gener (Tísner), Mercè Rodoreda, Pompeu Fabra, Pere Calders, Joaquim Amat-Piniella, Josep Carner, Agustí Bartra i Anna Murià, Carles Riba i Clementina Arderiu... Les vivències i les peripècies d'aquests escriptors i de força més van acompanyades d'un film documental que segueix la traça que van seguir.

Pirineu enllà


+ 1939: una multitud de gent travessa el Pirineu català.
'Literatures de l'exili' s'estructura en dos períodes: els primers temps de l'exili i l'èxode posterior al continent americà. En el primer període, una volta passat el Pirineu, una colla d'escriptors, artistes i científics van trobar alberg a les dites residències, o refugis, d'intel·lectuals, de Tolosa, Montpeller, Boissy-la-Rivière i Roissy-en-Brie, organitzades per universitats amb l'ajut de la Generalitat de Catalunya, ben minvada de recursos; uns altres, perseguits per la dissort, van anar a parar a camps de concentració, experiència rememorada per escriptors com Xavier Benguerel, Joaquim Amat-Piniella i Agustí Bartra.

Amèrica


+ Joan Oliver va passar la major part de l'exili a Xile.
El 1940, amb l'ocupació alemanya de França (la Segona Guerra Mundial havia començat l'1 de setembre de 1939), l'exili català va prendre un nou rumb: Amèrica. Molts escriptors van travessar l'Atlàntic vers Mèxic, Xile i la República Dominicana, els països més amatents amb l'exili republicà, i també vers l'Argentina, Veneçuela, Cuba, l'Uruguai... En algun d'aquests països la petja humana, cultural i econòmica catalana va atènyer molta importància, cosa perceptible, sobretot, a Mèxic, l'únic país que mai no va reconèixer el règim franquista.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La mostra 'Literatures d'exili' dóna fe d'una lletra de Pompeu Fabra, del maig del 1944, en què el gran gramàtic i lexicògraf exiliat a Prada (Conflent) demana a un amic mig quilo de sucre a fi de poder-lo bescanviar per patates. La lletra és il·lustrativa de les penúries dels refugiats, sobretot durant els primers temps.
  • A l'exili, els Jocs Florals de Barcelona, rebatejats Jocs Florals de la Llengua Catalana, van renovellar-se i van esdevenir punt d'aplec dels intel·lectuals catalans. Tinguts en unes quantes ciutats, els primers es van fer a Buenos Aires, el 1941.
  • Entre els escriptors expatriats el 1939 hi havia el dramaturg berguedà Ramon Vinyes i Cluet, el 'savi català' de la novel·la de Gabriel García Márquez 'Cien años de soledad'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fragment introductori del catàleg de l'exposició 'Literatures de l'exili'.
Llegendes per a una auca de Joaquim Amat-Piniella, supervivent de Mauthausen.
Petit fragment de 'K. L. Reich’, testimoni esborronador dels camps d'extermini.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua