Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions presidencials a la República francesa

Desenvolupament de les votacions

Els altres candidats

Les llengües minoritzades, al programa dels candidats


dimarts, 17 d'abril de 2012
Les desenes eleccions presidencials a França comencen aquest cap de setmana amb deu candidats en lluita per ocupar els cinc anys vinents l’Elisi, la residència oficial del cap d'estat francès a París. La cursa per saber qui serà el pròxim president ha arribat, doncs, al moment clau. Segons el sistema electoral francès, si no hi ha un guanyador per majoria absoluta aquest diumenge (que sembla que és el que passarà), els dos més ben classificats lluitaran en la segona i definitiva tanda, el 6 de maig vinent.

Els candidats van fer diumenge passat alguns els mítings centrals, especialment a París, on van coincidir els dos més ben situats: l'actual president Nicolas Sarkozy, de la dretana Unió per un Moviment Popular, i el dirigent socialista François Hollande. Les enquestes de moment donen per guanyador Sarkozy en la primera tanda, però Hollande encapçala la segona, on espera rebre el vot de tots els altres candidats de l'esquerra i l'extrema esquerra.

Desenvolupament de les votacions


Atès que França disposa encara d'uns quants territoris d'ultramar, fruit de l'època colonial, la diferència horària entre tots ells imposa que les eleccions es facin dissabte o diumenge, per evitar que uns ciutadans votin sabent qui ha guanyat en un altre territori. Dissabte, així, votaran les Antilles (Guadalupe, Martinica, Saint-Martin i Saint-Barthélemy), a més de la Guaiana, la Polinèsia i el petit arxipèlag de Saint-Pierre-et-Miquelon. Diumenge es votarà a França, les illes de la Reunió i Mayotte, i a Nova Caledònia.

Els altres candidats


A banda Sarkozy i Hollande, hi ha tres candidats més amb possibilitats de fer un resultat que no sigui purament testimonial. Es tracta de Marine Le Pen, que encapçala la llista de l'ultradretà Front Nacional; el centrista François Bayrou, secundat pel Moviment Demòcrata, i Jean-Luc Mélenchon, el cap del Front d'Esquerres, que és la sorpresa de moment a les enquestes. Eva Joly, dels Verds, no sembla que pugui obtenir un resultat més que discret. Tampoc no es preveu un percentatge de vot elevat per a Philippe Poutou, del Nou Partit Anticapitalista, i Nathalie Arthaud, de Lluita Obrera, ni per a Jacques Cheminade i Nicolas Dupont-Aignan, al capdavall de les enquestes.

Les llengües minoritzades, al programa dels candidats


En aquestes presidencials, el debat sobre les llengües històriques que es parlen en uns quants territoris ha aparegut amb més força. La llengua, en general, ha estat a França un dels vehicles d'uniformització i de combat contra les nacions diferents de la francesa i per això no és habitual que els candidats a la presidència facin gaires referències a protegir-les. En aquest sentit, Nicolas Sarkozy és el candidat de la continuïtat històrica, perquè no admet cap mena de reconeixement de les llengües que no siguin la francesa. A l'extrem oposat, François Bayrou defensa un reconeixement explícit de les llengües minoritzades amb una llei que n'asseguri els drets. I a mig camí, François Hollande i Eva Joly volen ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, un tractat europeu adoptat el 5 de novembre de 1992 per protegir les llengües sense estat d'Europa, com ara el català, l'occità, l'alsacià, el bretó, el cors, l'èuscar, el flamenc i el francoprovençal, només a França.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 31 de març, tres setmanes abans de la primera tanda de les presidencials, més de seixanta mil persones es van manifestar en una desena de ciutats en favor d'una llei francesa de protecció de les llengües minoritzades. A Perpinyà, la mobilització va ser en forma de lipdub pel català, rècord mundial amb 7.153 participants.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El Veritòmetre és un invent per analitzar el discurs dels candidats.
El cap de campanya del socialista François Hollande és un baceloní, Manuel Valls, batlle d'Évry.
Recull dels millors i pitjors espots de campanya des de 1974.
En les últimes eleccions (2007), el Partit Socialista va presentar Ségolène Royal, aleshores muller del candidat socialista actual.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua