Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els candidats a les eleccions franceses

François Bayrou

Nicolas Sarkozy

Ségolène Royal


dimarts, 27 de març de 2007
Les eleccions presidencials franceses són vistes com un dels esdeveniments polítics més remarcables d'aquest 2007, cosa reflectida als mitjans de comunicació, que ja fa temps que se n'ocupen. La primera tanda d'aquestes eleccions serà d'ací a menys d'un mes, el 22 d'abril, i la segona, en què sols concorreran els dos candidats més votats en la primera, el 6 de maig.

Aquell dia se sabrà el nom del successor de Jacques Chirac al palau de l'Elisi, residència oficial del president de la República Francesa. Un càrrec, el de president, que a França té molt de pes polític, ço que acreix l'interès internacional per les eleccions.

De moment, ja sabem quins són els dotze candidats en pugna, entre els quals figuren noms coneguts com els de José Bové, un dels caps més visibles del moviment antimundialització, i Jean-Marie Le Pen, dirigent ultradretà. De totes maneres, els tres aspirants amb més possibilitats són Nicolas Sarkozy, per la conservadora Unió per un Moviment Popular (UMP), Ségolène Royal, pel Partit Socialista (PS), i François Bayrou, per la centrista Unió per la Democràcia Francesa (UDF).

De primer, semblava que les eleccions serien cosa de dos: Sarkozy i Royal, però aquest mes de març ha pres força la candidatura de Bayrou, que els sondatges situen en tercer lloc, quant a intenció de vot, per sota de la candidata socialista. Els sondatges indiquen, així mateix, que en el cas que Bayrou aconseguís d'anar a la segona tanda, guanyaria les eleccions, tant si el contrincant fos Sarkozy com Royal.

François Bayrou


+ Bayrou és de parla occitana i un defensor de les llengües i de les cultures minoritzades.
François Bayrou (Francés Vairon, en occità) ha estat, en efecte, la sorpresa de la pre-campanya electoral. Nat el 1951 a Bordèras, llogaret del Bearn (Gascunya, Occitània), al si d'una família pagesa, Bayrou reivindica l'espai polític de centre i retreu als rivals conservador i socialista d'haver-se allunyat de les preocupacions de la gent. Molt lligat a la terra (té una granja a la seva vila nadiua, on cria cavalls), és de parla occitana i un defensor de les llengües i de les cultures minoritzades de l'Hexàgon (basca, bretona, catalana, corsa, occitana...). De fet, s'ha compromès a signar la Carta Europea de les Llengües Minoritzades. Europeista convençut, és catòlic i partidari de la laïcitat de l'estat.

Nicolas Sarkozy


+ El candidat conservador encapçala els sondatges.
Nicolas Sarkozy encapçala els sondatges per la UMP, la mateixa formació del president sortint, Jacques Chirac. De pare hongarès i de mare francesa de procedència grega i d'orígens jueus, Sarkozy és tingut per un home enèrgic, de pocs miraments, treballador infatigable i políticament ambiciós: als vint-i-vuit anys era batlle, als trenta-quatre, diputat, i als trenta-vuit, ministre. La seva actuació al davant del Ministeri de l'Interior, molt polèmica, ha suscitat admiració i rebuig a parts iguals. Sarkozy és considerat el menys europeista dels tres candidats favorits i el més liberal en matèria econòmica.

Ségolène Royal


+ Royal és la primera dona amb opcions reals d'esdevenir la primera presidenta de França.
Nascuda el 1953 al Senegal, aleshores colònia francesa, Ségolène Royal va començar la carrera electoral amb molta força, abanderant la renovació del Partit Socialista. Però sembla que aquestes últimes setmanes ha perdut ímpetu, amb un estancament a la baixa, cosa que deu tenir a veure amb la consolidació de Bayrou i, a parer dels crítics, amb espifiades en qüestions de diplomàcia. Sigui com sigui, Royal, elegant i de maneres distingides, és la primera dona amb opcions reals d'esdevenir la primera presidenta de França.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Sorprenentment, a les eleccions presidencials del 2002, les últimes, el cap d'ultradreta Jean-Marie Le Pen aconseguí de passar a la segona tanda, en què fou derrotat d'una manera aclaparadora per Jacques Chirac. Ara mateix Le Pen es quart en intenció de vot, al darrere de Sarkozy, Royal i Bayrou.
  • Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal són popularment anomenats amb les abreviacions 'Sarko' i Ségo', respectivament. Royal també és anomenada la Zapatera, en al·lusió al president del govern espanyol, el socialista José Luis Rodríguez Zapatero.
  • François Bayrou és autor d'una biografia d'Enric IV (1589-1610), el rei de França que posà fi a les disputes entre catòlics i protestants. Del llibre, se n'han venut tres-cents mil exemplars.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Esbós biogràfic de Ségolène Royal.
Propostes de Bayrou sobre un munt de temes.
Resposta del candidat centrista a dues preguntes de les escoles Bressola.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua