Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Per la llengua occitana

Occitània

La llengua d'oc

La civilització occitana


dimarts, 13 de març de 2007
Dissabte, 17 de març, es farà a la ciutat de Besiers (Llenguadoc, Occitània) una manifestació en defensa de l'occità, o llengua d'oc, que aplegarà artistes, dirigents sindicals, periodistes, escriptors, associacions i tot de gent compromesa en la diversitat cultural i lingüística, d'Occitània i de fora.

Entre més entitats, la manifestació és organitzada per l'Institut d'Estudis Occitans, les escoles Calandreta i el moviment Felibritge, instituït el 1854 per l'escriptor occità Frederic Mistral, premi Nobel de Literatura el 1904. L'objectiu és de reivindicar l'adopció de mesures encaminades a promoure la llengua i la cultura occitanes, víctimes del centralisme francès.

A la manifestació de Besiers, hi acudirà gent de tot Occitània i de minories nacionals sota administració francesa: basca, bretona, catalana, corsa..., igualment ignorades per l'estat francès. Així mateix, el Cercle d'Agermanament Occitano-Català, amb seu a Barcelona, ha organitzat una sortida, amb viatge d'anada i tornada el 17 de març mateix. Hom preveu una assistència força superior a la manifestació feta amb el mateix propòsit l'octubre del 2005 a Carcassona, que va aplegar més de deu mil manifestants.
  • ! Actualització el 17/03/2007 a les 21:00

Occitània


+ Bandera occitana.
L'occità és la llengua pròpia d'Occitània, país de tretze milions d'habitants estès pel migdia de l'Hexàgon. Amb una superfície que ultrapassa els 190.000 quilòmetres quadrats (quasi tres vegades més que no els Països Catalans, amb què l'uneixen lligams històrics, culturals i lingüístics), Occitània va de l'Oceà Atlàntic a la Mar Mediterrània, i del Pirineu als Alps i fins a l'altra banda del dit, impròpiament, Massís Central, amb una quinzena de valls a la regió italiana del Piemont. Occitanes són ciutats com Avinyó, Bordeus, Clarmont, Carcassona, Llemotges, Marsella, Montpeller, Niça, Nimes, Pau, Toló, Tolosa...

La llengua d'oc


+ El domini lingüístic occità.
L'occità és una llengua romànica (originada del llatí parlat) que es manifesta en sis grans dialectes: alpí, llemosí, alvernès, llenguadocià, provençal i gascó (l'aranès, propi de la Vall d'Aran i oficial a tot Catalunya, segons l'estatut d'autonomia, és una parla gascona). En virtut d'una llei del 1999, Itàlia reconeix la realitat occitana (i totes les altres minories lingüístiques, la catalana de l'Alguer inclosa), però no així França, que sols atorga reconeixement legal a la llengua francesa, l'única oficial. Bé que encara no s'ha escatit d'una manera fiable, algunes estimacions situen el nombre de parlants actuals de l'occità entre dos milions i tres.

La civilització occitana


+ Occitània fou bressol de la poesia trobadoresca.
Durant la baixa edat mitjana Occitània fou bressol d'una gran civilització, representada especialment per la poesia trobadoresca, que s'estengué, també, per terres catalanes. Més encara: en aquella època els comtes de Barcelona emprengueren una política expansiva Pirineu enllà, finida de cop arran de la batalla de Muret (1213), episodi de la croada antialbigesa que assenyala l'origen de la dominació francesa d'Occitània. A mitjan segle XIX es produí, sobretot mercès a Frederic Mistral, una revifalla de la llengua, la cultura i la identitat occitanes, que avui malden per afermar-se a despit del genocidi cultural francès.

MATERIALS

  • Cercle d'Agermanament Occitano-Català
    Format:Web
    Instituït el 1978, propaga l'occitanitat a casa nostra i la catalanitat a Occitània.
  • Anem! Per la lenga occitana, òc!
    Format:Web
    Pàgina del col·lectiu Manifestar per l'Occitan, organitzador de la manifestació de Besiers.
  • Institut d'Estudis Occitans
    Format:Web
    Amb seu a Tolosa, treballa pel desenvolupament de la llengua i la cultura occitanes.
  • Via Occitana Catalana
    Format:Web
    Pàgina que s'endinsa en la història, la cultura i l'art de les terres occitanes, i, en part, de les catalanes. En occità, català, anglès, francès i italià.
  • Chambra d'Òc
    Format:Web
    Associació de les valls occitanes alpines. Informació d'aquesta àrea i de tot el País d'Oc.
  • CIRDOC
    Format:Web
    Centre Interregional de Desenvolupament de l'Occità.
  • Diccionari infantil català-aranès
    Format:Web
    Interactiu i sonor. A l'edu365.cat.
  • Aranès
    Format:Web
    Informació de la Generalitat de Catalunya.

QUE HO SABIES?

  • La Fenolleda, comarca de Catalunya Nord, és com la Vall d'Aran, de parla occitana. Però, a diferència d'Aran, que és gascona, la Fenolleda és llenguadociana.
  • Valls alpines del Piemont a banda, a Itàlia la llengua d'oc té parlants a la regió de la Ligúria i a la petita ciutat de Guardia Piemontese, a la regió meridional de Calàbria.
  • Les calandreta són escoles bilingües, en occità i en francès. Aparegudes a Pau el 1979, se'n compten trenta-set a tot Occitània.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cartell de la manifestació occitanista del 17 de març.
Apunt sobre Occitània.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua