Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La festa del rugbi català

Agermanament amb el Barça

Factor de catalanitat

Selecció reconeguda el 1934


dijous, 7 d'abril de 2011
El 9 d'abril és marcat en l'agenda de molta gent. Com a mínim, de cinquanta-cinc mil catalans del sud i del nord, que ompliran l'Estadi Lluís Companys de Barcelona per veure el partit (16.30) de quarts de final de Copa d'Europa de rugbi entre la USAP de Perpinyà i el Toló occità.

L'expectativa és enorme i mai vista al Principat per a un partit de rugbi. En les dècades de 1920 i 1930, l'època d'or del rugbi a casa nostra, els partits de la selecció catalana al mateix estadi van arribar a omplir-se amb quinze mil aficionats. Després de la guerra de 1936-1939, aquest centenari esport va experimentar una important davallada, que l'ha mantingut lluny de l'atenció pública i mediàtica. Però no ha desaparegut, com ho demostren les desenes de clubs que al Principat continuen mantenint equips en totes les categories.

Els èxits recents de la USAP, que va guanyar fa dos anys la lliga Top 14 després de mig segle i que l'any passat va quedar subcampió, ajuden a fer créixer l'afició també al sud. Hi ajuda aquest primer partit oficial de l'equip perpinyanès a Barcelona, amb totes les entrades venudes en un sol mes.

Agermanament amb el Barça


Amb la magnífica temporada de 2009, el president Paul Gozé va manifestar que la USAP volia ésser l'equip de tot Catalunya, i no sols del nord. En aquesta línia s'emmarca l'acord d'agermanament entre el club perpinyanès i el FC Barcelona, signat el 17 de gener de 2011 a Barcelona i pel qual el Barça es compromet a fer conèixer el rugbi i l'equip nord-català al Principat. La primera resposta d'aquest compromís és la col·laboració activa del club de Sandro Rosell en aquest primer partit oficial de la USAP a Barcelona.

Factor de catalanitat


La USAP, en concret, i el rugbi, en general, han estat i són factors de catalanitat a Catalunya Nord. L'ús del català és habitual en la institució i també entre els seguidors. A l'estadi municipal Aimé Giral de Perpinyà, la retolació ja fa anys que és bilingüe i pels altaveus sonen a cada partit tant 'L'estaca' de Lluís Llach, himne oficiós del club, com 'Els hi fotrem' del desaparegut cantant Jordi Barre, cada vegada que hi ha una marca de l'equip. Des de l'agost de 2010, a més, una desena de jugadors, directius i personal de la USAP fa classes de català, gràcies a un conveni de col·laboració amb Òmnium Catalunya Nord. En matèria d'ensenyament, el 30 de març de 2011 la USAP va signar el primer conveni amb centres educatius d’immersió lingüística de Catalunya Nord, l'escola Arrels i el Col·legi Comte Guifrè de Perpinyà, per editar material pedagògic en català relacionat amb el rugbi. Per Goze, 'el conveni s'inscriu en la voluntat de la USAP d'ampliar col·laboracions en el món de la catalanitat'.

Selecció reconeguda el 1934


La Federació Catalana de Rugby va ser una de les tretze federacions fundadores de la Federació Internacional de Rugby Amateur (FIRA), el 1934 (acta fundacional), però amb el franquisme en va ser exclosa. La federació ha intentat aquests últims anys recuperar per la via judicial l'estat de membre fundador, però un tribunal de París (on hi ha la seu de la FIRA) va declinar la petició.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La USAP és una institució centenària, fundada el 1902, amb un gran palmarès: set títols de la màxima competició francesa, aconseguits els anys 1914, 1921, 1925, 1938, 1944, 1955 i 2009, i és un dels cinc únics equips que sempre ha jugat a la màxima categoria.
  • Originàriament, els colors de la USAP eren el blau cel i el blanc, però foren substituïts pel groc i el vermell de la senyera (o, com en diuen a Catalunya Nord, per 'la sang i l’or'), fet que palesa la identificació de l'equip amb el país.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les regles de l'esport del rugbi XV.
El Termcat ofereix en línia un diccionari amb la terminologia específica d'aquest esport centenari.
En ocasió del primer partit oficial de la USAP a Barcelona, Barça TV ha emès el reportatge Porta 104.
El rugbi tornarà a ésser disciplina olímpica als Jocs de Rio de 2016.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua