Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Indigneu-vos!'

Memòria del segle XX

Les raons de la indignació

Per la insurrecció pacífica


dijous, 31 de març de 2011
Amb noranta-tres anys, Stéphane Hessel és l'únic redactor de la Declaració Universal dels Drets Humans encara viu. Fa mig any va editar 'Indignez-vous!' ('Indigneu-vos!'), un manifest que insta les noves generacions a rebel·lar-se pacíficament contra les injustícies del món.

El manifest ha esdevingut a França un veritable fenomen editorial, amb més d'un milió i mig d'exemplars venuts, i ja se n'ha fet la traducció a una vintena llarga de llengües, la catalana inclosa.

Dimarts, a l'Institut Francès de Barcelona, Hessel en va presentar la traducció catalana, publicada per Edicions Destino. Hi va parlar dels grans desafiaments que el món ha de superar: la protecció del medi i la distribució més equitativa de la riquesa.

Bonhomiós, de maneres suaus, Hessel va respondre amablement les preguntes del públic que omplia a vessar la sala, algunes de màxima actualitat. Va lloar la revolta àrab d'aquests últims mesos i va justificar la intervenció internacional a Líbia en vist de les atrocitats comeses per Gaddafi (bo i remarcant que aquesta intervenció demanava molta prudència).

Memòria del segle XX


+ Stéphane Hessel, durant la presentació de 'Indigneu-vos!' a Barcelona.
Nat el 1917 a Berlín (Alemanya), però resident a París (França) des dels set anys, Hessel ha estat testimoni d'alguns dels esdeveniments que han marcar la història del segle XX. Membre de la resistència francesa contra l'ocupació nazi, va sobreviure al camp de concentració de Buchenwald i, acabada la Segona Guerra Mundial, va prendre part en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans (1948).

Les raons de la indignació


+ El llibre de Hessel té una trentena de pàgines.
Sosté Hessel que alguns dels valors consagrats en aquesta declaració no es compleixen. Esmenta les diferències, cada vegada més grans, entre rics i pobres, i en fa responsable l'anomenat capitalisme financer (per molts, el capitalisme financer ha originat la crisi econòmica que ara vivim). Hessel s'adreça als joves i els diu que n'hi ha prou de tenir una actitud vigilant per a trobar més motius d'indignació: el tracte que reben els immigrants, els sense-papers, els gitanos (recordem les expulsions de gitanos dictades l'any passat pel govern francès).

Per la insurrecció pacífica


+ Nelson Mandela.
El llibre de Hessel, d'una trentena de pàgines, és una crida a la insurrecció pacífica. Hi diu que l'esperança no es troba en la violència, sinó en la pau, i posa d'exemples Martin Luther King i Nelson Mandela. Al pròleg, l'escriptor José Luis Sampedro hi afegeix Mohandas Gandhi (aquest pacifista indi fou assassinat el 1948, el mateix any de la Declaració Universal dels Drets Humans).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De pare jueu, Stéphane Hessel defensa tanmateix la causa palestina (el llibre és molt crític sobre la política menada pel govern israelià a la franja de Gaza).
  • Segons l'Organització de les Nacions Unides (ONU), al món hi ha 925 milions de persones que passen fam, una de cada set.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els orígens barcelonins de 'Indigneu-vos!'.
Stéphane Hessel: article enciclopèdic.
Text íntegre de la Declaració Universal dels Drets Humans.
Dites de Gandhi, figura principal del moviment d'alliberament de l'Índia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua