Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El debat sobre l'energia nuclear

Context energètic actual

L'opinió dels europeus: un estudi

Conceptes


dilluns, 21 de març de 2011
La crisi nuclear del Japó, conseqüència del terratrèmol i del tsunami que va sorollar aquell país, ha tornat a revifar el debat sobre l'energia nuclear, també anomenada energia atòmica.

Els danys causats en quatre reactors de la central nuclear de Fukushima, amb la consegüent fuita de radioactivitat (perillosa per a la salut i el medi), han menat els governs a augmentar les mesures preventives.

Per exemple, la Unió Europea ha acordat de fer proves proves de resistència a les centrals nuclears dels estats integrants per a avaluar-ne els riscs potencials en cas de terratrèmol o d'inundació. Així mateix, el govern alemany ha aturat temporalment les set plantes nuclears més antigues, i el govern espanyol ha demanat al Consell de Seguretat Nuclear de revisar-les totes.

La gran pregunta és, nogensmenys, si els fets del Japó portaran a un futur sense energia nuclear o no. L'enginyer Marcel Coderch deia fa uns quants dies a VilaWeb que la tragèdia del Japó era la fi de l'energia nuclear, si més no com a projecte energètic de futur; que aquesta vegada el món havia vist ben clarament que no era una energia prou segura.

Context energètic actual


+ Les energies renovables, vistes com una alternativa del petroli, encara no tenen prou pes.
El funcionament de l'economia mundial depèn del petroli (la revolta àrab d'aquests últims mesos ens ha recordat aquesta dependència), una font d'energia cara, contaminant i exhaurible. Però les energies renovables, vistes com una alternativa del petroli (són inexhauribles i contaminen menys), encara no tenen prou pes. Tot plegat ha permès la consolidació de l'energia nuclear, sobretot perquè la demanda mundial d'energia no ha parat de créixer.

L'opinió dels europeus: un estudi


+ Els europeus veuen en l'energia nuclear més perills que no pas guanys.
El 2007 la Comissió Europea va publicar un estudi sobre l'opinió que els europeus tenien de l'energia nuclear. La majoria dels enquestats van respondre que aquesta mena d'energia contribuïa a limitar l'escalfament del planeta (46% a 31%) i a reduir la dependència del petroli (69% a 19%). Però també eren majoria els europeus que hi veien més perills que no pas guanys: 53% a 33% (avui, després de la crisi japonesa, aquesta majoria deu ésser encara més àmplia).

Conceptes


+ Central nuclear de Cofrents.
L'energia nuclear (que a Europa proveeix el 30% de l'electricitat) s'obté pel procediment de la fissió: el nucli atòmic s'escindeix en dos nuclis de masses semblants, cosa que va acompanyada de l'alliberament d'una gran quantitat d'energia (el procediment contrari de la fissió és la fusió: formació d'un nou nucli atòmic a partir de dos nuclis més lleugers). La reacció de fissió es produeix al reactor, element fonamental de les centrals nuclears.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A Catalunya l'energia nuclear representa el 19,7% de tota l'energia consumida.
  • De les vuit centrals nuclears en funcionament a l'estat espanyol, tres són a Catalunya (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II) i una al País Valencià (Cofrents).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Deu preguntes i respostes sobre la radioactivitat.
La gestió dels residus radioactius (Diari de l'escola, gener del 2010).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua