Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La gestió dels residus radioactius

Residus radioactius

El Magatzem Temporal Centralitzat

I el magatzem definitiu?


dijous, 28 de gener de 2010
Ascó (Ribera d'Ebre) és de fa dies al centre d'una polèmica d'abast polític i ciutadà. Causa: la possible instal·lació en aquest municipi d'un cementiri nuclear, destinat a emmagatzemar residus radioactius.

La polèmica va pujar de to dimarts, quan el ple de l'ajuntament va aprovar la candidatura d'Ascó a tenir l'anomenat Magatzem Temporal Centralitzat, que ha de guardar els residus radioactius de totes les centrals nuclears de l'estat espanyol.

La candidatura es va aprovar per set vots favorables i dos de contraris. Entre els vots favorables hi havia els de l'equip de govern, integrat per quatre regidors de Convergència i Unió (CiU) i un del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Paradoxalment, a nivell nacional, la posició de CiU i del PSC és contrària a la instal·lació del cementiri nuclear, com també hi és contrària la d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i la d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV).

L'equip de govern, amb el batlle Rafel Vidal al davant, sosté que el cementiri nuclear pot afavorir el desenvolupament del poble, un poble que ja té dues centrals nuclears: Ascó I i Ascó II, en funcionament des dels anys 1983 i 1985, respectivament.

No ho veuen així la majoria de partit polítics catalans, ni tampoc molts municipis i consells comarcals del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que hi ha aprovat mocions contra. Al·leguen que la decisió s'ha pres sense comptar amb la ciutadania (a Ascó, no s'hi ha fet cap consulta popular) i sense el consens necessari, oimés que no afecta solament Ascó. I també al·leguen que Catalunya ja és prou solidària en matèria d'energia nuclear: Ascó i Vandellòs (Baix Camp) produeixen el 40% de tota l'energia nuclear de l'estat espanyol.

Naturalment, la polèmica no es pot deslligar del debat sobre la conveniència de produir energia nuclear, sobretot a mig i llarg termini.

Residus radioactius


+ Contenidor de combustible gastat.
Del procés d'obtenció d'energia nuclear, en resten els residus radioactius, perillosos per a la salut i el medi. Hom distingeix entre residus radioactius d'activitat baixa i mitjana, que necessiten menys de trenta anys per reduir a la meitat la radioactivitat; i residus d'activitat alta, que emeten radioactivitat durant desenes de milers d'anys. Constituïts per combustible gastat als reactors nuclears i per substàncies de radioactivitat elevada, a l'estat espanyol, els residus radioactius d'activitat alta es guarden en uns contenidors habilitats a les centrals nuclears. Com que aquests contenidors aviat seran del tot plens, el govern espanyol ha planejat de construir el Magatzem Temporal Centralitzat.

El Magatzem Temporal Centralitzat


+ La possible instal·lació del cementiri nuclear a Ascó ha aixecat moltes protestes.
El Magatzem Temporal Centralitzat ocuparà tretze hectàrees, i s'hi confinaran els residus d'activitat alta provinents de les vuit centrals operatives a l'estat espanyol: hi seran transportats amb camió o amb tren. Ascó a banda, també és candidat a tenir aquest cementiri nuclear el municipi de Yebra (Guadalajara), i ahir mateix es va presentar una tercera candidatura: Villar de Cañas (Conca). Al maig, el govern espanyol n'hauria d'haver decidit la ubicació.

I el magatzem definitiu?


+ A Finlàndia, la recerca va a càrrec de la companyia Posiva.
Com indica el nom, el Magatzem Temporal Centralitzat té una durada limitada: serà operatiu durant seixanta anys. Ara mateix, la solució més segura i de més llarga durada passa pels anomenats magatzems geològics profunds, que s'han de fer sota terra, dins de formacions geològiques estables (granit, sal, argila). Ara, el disseny d'aquests magatzems demana força anys de recerca: els països que la tenen més avançada són Finlàndia i els Estats Units (i, en menor mesura, França i Suècia).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 2008, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució contra la instal·lació del cementiri nuclear.
  • De les vuit centrals nuclears en funcionament a l'estat espanyol, tres són a Catalunya (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II) i una al País Valencià (Cofrents).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Ascó: una votació contestada (vídeo).
27 de gener: manifestació a Barcelona contra el cementiri nuclear.
Cementiri nuclear: posició del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua