Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Internacional de la Química 2011

Cent anys de la concessió del Nobel de Química a Marie Curie

De l'alquímia a la química

Tot és química


dilluns, 14 de febrer de 2011
L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 2011 Any Internacional de la Química, ciència que s'ocupa de la matèria i de les interaccions entre els elements que la componen.

L'Any Internacional té per lema 'Química: la nostra vida, el nostre futur', i és el resultat d'una iniciativa de la UNESCO (Organització de les Nacions Unides de l'Educació, la Ciència i la Cultura) i de la IUPAC (Unió Internacional de Química Pura i Aplicada).

Un dels propòsits primordials de l'esdeveniment és d'acréixer la consciència social sobre la importància de la química en la millora de la qualitat de vida; sobre les respostes que pot oferir als desafiaments que enviden el món: proveir aigua i aliments a tota la població; cercar noves fonts d'energia; protegir el medi...

La pàgina de l'Any Internacional de la Química aplega activitats i notícies relacionades amb l'esdeveniment. Igual fa, en l'àmbit dels Països Catalans, el bloc obert expressament per la Societat Catalana de Química, filial de l'Institut d'Estudis Catalans.

Cent anys de la concessió del Nobel de Química a Marie Curie


+ Marie Curie.
L'Any Internacional de la Química té dos propòsits principals més: interessar el jovent en la química i fer ressaltar la contribució de les dones a la ciència, encara més si tenim en compte que aquest 2011 fa cent anys de la concessió del premi Nobel de Química a Marie Curie. Francesa d'origen polonès, Marie Curie fou la primera dona que va guanyar un Nobel i la primera persona que en va guanyar dos: el 1903, el de la física, compartit amb el seu marit, Pierre Curie, i Antoine-Henri Becquerel; i el 1911, el de Química, en solitari.

De l'alquímia a la química


+ Retrat de Robert Boyle.
L'Any Internacional de la Química també coincideix amb el tres-cents cinquantè aniversari de la publicació de 'El químic escèptic' (1661), obra del científic irlandès Robert Boyle, considerat el pare de la química moderna. Boyle hi va definir el concepte d'element químic i hi va rebutjar els principis de l'alquímia, que a partir d'aquell moment va entrar en decadència (Amb Boyle, hom va passar de l'alquímia a la química, entesa com a ciència moderna).

Tot és química


+ La química s'ocupa de la matèria, dels elements que la componen.
Sovint se sol contraposar la química a la natura. Aquesta contraposició és errònia, atès que la química s'ocupa, justament, de la natura, de la matèria, dels elements que la componen. Aquests elements apareixen ordenats a la taula periòdica, proposada per primera vegada pel químic rus Dmitri Mendelèiev (la taula de Mendelèiev, del 1869, s'ha anat eixamplant amb el descobriment de nous elements).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De la química se'n diu, sovint, ciència central.
  • El 90% dels medicaments es preparen amb procediments químics.
  • El terme 'química' va a aparèixer per primera vegada en el llibre 'El químic escèptic' de Robert Boyle.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'La química importa': setze premis Nobel t'expliquen per què.
Glossari de química.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua