Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La cuina de Nadal

L'escudella i carn d'olla

Per Sant Esteve, canelons

Neules i torrons


dimarts, 21 de desembre de 2010
Hi ha força menges lligades al temps nadalenc, sobretot als dies de Nadal i Sant Esteve.

A Catalunya, el plat típic del dinar de Nadal és l'escudella i carn d'olla, cosa natural si pensem que durant molts anys fou el plat més habitual de les llars catalanes (al llibre 'El que hem menjat', l'escriptor Josep Pla explica que ell és d'una època que a casa cada dia hi havia escudella i carn d'olla per dinar, tret dels diumenges, que era dia d'arròs).


De la popularitat de la menja, també en fa esment el folclorista Joan Amades al 'Costumari català'. Hi explica que l'escudella, particularment popular a Barcelona, es feia antigament amb l'olla dita de les quatre carns (o dels quatre ordes mendicants), perquè s'hi posava carn de porc, de bou, de gallina i de moltó.

Així mateix, Amades esmenta la tradició nadalenca de menjar gall: adoptada per la noblesa en temps medieval, s'estengué més tard a la població general, tant de ciutat com de pagès.

L'escudella i carn d'olla


+ La carn d'olla es compon de productes carnis i vegetals.
L'escudella, que habitualment es menja amb galets (pasta grossa en forma de colze), és feta amb el brou de la carn d'olla, composta de productes carnis (botifarra, pilota, cansalada, gallina...) i vegetals (pastanaga, patates, cigrons...). Tot plegat és seguit d'un segon plat igualment suculent: el rostit (el de pollastre, per exemple, farcit de prunes i pinyons).

Per Sant Esteve, canelons


+ Plat de canelons.
L'endemà de Nadal, dia de Sant Esteve, toca menjar canelons: canonets de pasta farcits, coberts de salsa beixamel i gratinats al forn. Els canelons, els van introduir al segle XIX cuiners italians establerts a Barcelona (són, doncs, l'adaptació catalana dels 'cannelloni'). Els més tradicionals i populars són els de carn (la que ha sobrat del dinar de Nadal), per bé que també n'hi ha d'espinacs, de tonyina...

Neules i torrons


+ Les neules daten, pel cap baix, del segle XIII.
Els llevants de taula típics del Nadal són les neules i els torrons. Les neules daten, pel cap baix, del segle XIII: se sap que se'n serviren en un convit del rei En Jaume, el 1267. Tan antics o més són els torrons, tal vegada ideats pels àrabs. Tradicionalment fets d'ametlles i mel, els torrons de més anomenada són els d'Agramunt, coberts de pa d'àngel; els d'Alacant, els més durs; i els de Xixona, tous, basats en una pasta d'ametlles picades.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De l'escudella servida a la manera de bullit, se'n diu escudella barrejada, o escudella de pagès.
  • La beixamel dels canelons és feta amb mantega o llard, llet o brou, farina, sal i nou moscada.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua