Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El laïcisme

Separació església-estat

Laïcitat

Secularització


dilluns, 15 de novembre de 2010
El 6 de novembre, un dia abans d'arribar a Barcelona per consagrar el temple de la Sagrada Família, el papa Benet XVI va fer unes declaracions polèmiques a propòsit del laïcisme a l'estat espanyol.

Segons que va dir, el laïcisme actual és agressiu i comparable a l'anticlericalisme del temps de la república (1931-1936).

Aquestes declaracions (que el Vaticà va mirar després de desdramatitzar) es van interpretar com una crítica al govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que aquests últims anys ha aprovat un conjunt de mesures que no han plagut gens l'alta jerarquia catòlica: legalització dels matrimonis homosexuals, simplificació dels tràmits del divorci, nova llei de l'avortament.

Més generalment, les paraules del papa foren posades en el context del seu combat contra la secularització creixent de les societats occidentals.

Però, què és, exactament, el laïcisme? Són equivalents els termes 'laïcisme' i 'laïcitat'? I què vol dir, que les societats occidentals són cada vegada més secularitzades? Mirem d'escatir-ho.

Separació església-estat


+ El laïcisme defensa la independència de l'estat de tota influència religiosa.
El laïcisme defensa la independència de l'estat de tota influència religiosa: les creences religioses s'han de poder expressar lliurement, però el govern ha de correspondre únicament a les autoritats civils. El laïcisme, amb arrels en el Renaixement i en la Il·lustració, va començar a prendre força al darrer quart del segle XVIII, en temps de les revolucions americana i francesa.

Laïcitat


+ A França la separació església-estat data del 1905.
Podem definir la laïcitat com el sistema basat en la doctrina laïcista: l'estat laic, en definitiva. La laïcitat és vista com una conquesta democràtica, reconeguda més o menys clarament per la constitució d'un gran nombre de països. Per exemple, l'article 1 de la constitució francesa enuncia que França és un estat laic, i l'article 16 de la constitució espanyola diu que cap religió no té caràcter estatal.

Secularització


+ La família tradicional no té tant de pes com tenia per la proliferació d'uns altres models familiars.
La pèrdua de pes de les religions dins la societat moderna té un nom: secularització, molt perceptible des de fa uns quants anys. Per exemple, a Catalunya hi ha més casaments civils que no pas religiosos (set de cada deu), cosa que no passava fa deu anys; i l'anomenada família tradicional, de pares casats amb fills, no té tant de pes com tenia per la proliferació de famílies monoparentals (pare o mare amb fills), parelles de fet, parelles sense fills, unions homosexuals...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons una enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques, el 41,6% dels ciutadans de l'estat espanyol opinen que l'església té massa poder; el 31,8 %, que té el poder que li pertoca; el 9,7%, que té un poder desmesurat; i el 7,8%, que en té massa poc.
  • A França, país laïcista per excel·lència, la separació església-estat data del 1905.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què en diu, de la religió, la constitució dels Estats Units (1787)?
Perfil de Benet XVI.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua