Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'ateisme

Idees bàsiques

Diferència entre ateisme i agnosticisme

Arrels antigues


dimarts, 20 de gener de 2009
Aquests últims dies els mitjans de comunicació han parlat d'una campanya publicitària de reivindicació de l'ateisme: el 'Bus ateu', promoguda, entre més organitzacions, per Ateus de Catalunya.

La campanya té per lema 'Probablement Déu no existeix. Deixa de preocupar-te i gaudeix la vida', que de fa una setmana es pot llegir en dos autobusos de Barcelona, de les línies 14 i 41, respectivament, i que podria arribar a València d'ací a no gaire, per iniciativa de l'Associació Valenciana d'Ateus i Lliurepensadors.

La campanya té el propòsit de fer visible la realitat de l'ateisme (el 30% dels catalans es declaren ateus, segons els organitzadors), esperonar la reflexió i la llibertat de pensament, i reclamar l'equiparació de drets amb les confessions religioses.

Sobre el lema, han proliferat opinions distintes. Hi ha qui ha destacat el senyal de tolerància que es desprèn de l'adverbi 'probablement'; i qui ha observat, de manera crítica, que la frase té implícit el missatge que creure en Déu impedeix de gaudir la vida.

El fet és que el lema tradueix el de la campanya original ('There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life'), impulsada a la Gran Bretanya per l'Associació Humanista Britànica, el passat mes d'octubre. La campanya també s'ha desplegat als Estats Units.

En vist del ressò mediàtic aconseguit, l'associació E-cristians va començar ahir una campanya de signe contrari, també als autobusos de Barcelona. El lema és una dita de Mohandas Gandhi: 'Quan tots t'abandonen, Déu continua estant amb tu'.

Idees bàsiques


+ Els ateus sostenen que la raó no avala l'existència de cap déu.
La idea bàsica de l'ateisme és la negació de l'existència de Déu. Els ateus no creuen en Déu, ni en cap ésser sobrenatural. Reivindiquen la raó, i sostenen que aquesta de cap manera no avala l'existència de cap déu. Els arguments racionals poden anar acompanyats de qüestions més emocionals; per exemple, que no hi pot haver déu, en vist de tot el mal que hi ha al món. És molt important, també, la idea que l'home no necessita creure en Déu per tenir una moral capaç de discernir el bé del mal.

Diferència entre ateisme i agnosticisme


+ El lema de la campanya 'Bus ateu'.
Convé de no confondre ateisme i agnosticisme. L'agnòstic pensa que hi ha coses, com l'existència de Déu, que l'enteniment humà no pot dilucidar. Si els ateus proclamen que Déu no existeix, els agnòstics diuen que no saben si existeix, que no es pot saber. L'agnosticisme, doncs, deixa oberta la qüestió, si bé hom l'associa a una visió més aviat escèptica.

Arrels antigues


+ Epicur veia en la temença de Déu un obstacle a la felicitat.
L'ateisme no és pas d'ara, ans es remunta al temps antic, si més no, algunes de les idees que proclama. Hom ha subratllat, per exemple, les d'uns quants pensadors de l'antiguitat grega: Diàgores, l'ateu, de Melos; Demòcrit, per qui la natura era formada d'àtoms que s'unien i se separaven successivament (els cossos eren, doncs, combinacions d'àtoms); i Epicur, cappare de l'epicureisme, que veia en la temença de Déu un obstacle a la felicitat. Idees semblants tingué el poeta i filòsof llatí Lucreci, exposades en l'obra 'De rerum natura' ('La natura de les coses').

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Oposat a l'ateisme, el teisme és la creença en un déu o més. Les religions monoteistes proclamen l'existència d'un sol déu, i les politeistes, de més d'un.
  • Cosa diferent és el panteisme, doctrina que identifica Déu amb tota la realitat existent o que fa d'aquesta realitat una part de Déu.
  • El budisme no propugna cap mena de transcendència, ni hi creu.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt històric de l'ateisme.
Els orígens de la campanya 'Bus ateu'.
Una entrevista amb el biòleg Richard Dawkins, que ha donat suport a la campanya atea.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua