Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Viatge virtual amb el Transsiberià

Una línia mítica...

...de més de nou mil quilòmetres

L'adéu definitiu de l'Orient Express


dijous, 4 de març de 2010
El Transsiberià és la línia ferroviària en actiu més famosa i més llarga del món. Uneix Moscou, capital de Rússia, amb Vladivostok, ciutat situada a l'extrem sud-oriental del país, oberta a la mar del Japó.

Doncs bé, Google i Ferrocarrils Russos (companyia que gestiona la línia) acaben de presentar una pàgina que permet de fer virtualment una bona part d'aquest plàcid i romàntic viatge, que de fa molts anys atrau turistes de tot el món.

La ruta, amb punt de partença a l'estació de Moscou, comprèn una quarantena de trams, que es poden visualitzar en vídeo. Just a sota del vídeo seleccionat, hi apareix un mapa per a situar l'usuari.

Els vídeos, enregistrats des d'una finestra del tren, varien de durada: el de Moscou, per exemple, és de set minuts, i el de Vladivostok, de vint. Total, la filmació abasta cent cinquanta hores, i l'han duta a terme tècnics de Google.

En aquest viatge virtual, hom pot fer-se acompanyar de música russa i de la versió original (en àudio) de clàssics de la literatura com 'Guerra i pau', de Lleó Tolstoi, i 'Ànimes mortes', de Nikolai Gogol.

Una línia mítica...


+ El Transsiberià es va construir entre el 1891 i el 1916.
Concebut en temps del tsar Alexandre III (1881-1894), el ferrocarril Transsiberià es va construir entre el 1891 i el 1916: l'estat rus hi va abocar una quantitat de diners ingent, tan sols inferior a la despesa militar de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). El Transsiberià ha tingut una gran importància en la història de Rússia, i avui és una via principal del trànsit de mercaderies entre Europa i Àsia, amb connexions a ciutats de tots dos continents: Hèlsinki (Finlàndia), Kíev (Ucraïna), Sant Petersburg (Rússia), Varsòvia (Polònia), Pequín (Xina), Seül (Corea del Sud)...

...de més de nou mil quilòmetres


+ La ruta de Google comprèn una quarantena de trams.
Afegim-hi el reclam turístic, igualment molt important. El Transsiberià, de vora 9.300 quilòmetres, passa per territoris i paisatges molt diversos. Travessa les muntanyes dels Urals (frontera entre Europa i Àsia), les estepes siberianes i una quinzena de rius: Volga (el més llarg d'Europa), Kama, Obi, Ienissei, Amur... Entre més llocs, els passatgers poden parar al llac Baikal, principal reserva mundial d'aigua dolça (20% del total); i a Ulan-Ude, capital del budisme a Rússia.

L'adéu definitiu de l'Orient Express


+ L'Orient Express feia el trajecte entre París i Constantinoble.
Durant molts anys el Transsiberià va compartir fama amb l'Orient Express, tren de luxe que feia el trajecte entre París i Constantinoble (Istanbul), l'única ciutat del món situada a cavall de dos continents: Europa i Àsia. A partir del 1977 la línia es va escurçar a la meitat (París-Viena), si bé va mantenir el nom original. Aquest va desaparèixer definitivament fa encara no tres mesos, quan va deixar de funcionar el tren que unia de nit Estrasburg i Viena. Era l'última petja d'un tren que havia inspirat escriptors com Graham Greene ('El tren d'Istanbul') i Agatha Christie ('Assassinat a l'Orient Express').

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Transsiberià passa per set zones horàries, dotze regions i vuitanta-set municipis.
  • L'electrificació de la línia no es va completar fins el 2002.
  • L'Orient Express original, entre París i Constantinoble, tenia parada a Estrasburg, Munic, Viena, Budapest i Bucarest.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Transsiberià: catorze aturades recomanades.
El pas sobre el Volga: vídeo.
Versió cinematogràfica de 'Assassinat a l'Orient Express' (1974).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua