Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Rutes amb tren

El cremallera de Núria

El Tren Groc

El tren de Sóller


dilluns, 6 d'agost de 2007
Durant el segle XIX i la primeria del XX es va desenvolupar, amb la Revolució Industrial, un nou sistema de transport: el ferrocarril, destinat al trasllat de mercaderies i passatgers. Aquest sistema va connectar nuclis de població petits i grans, a vegades situats a centenars i centenars de quilòmetres de distància.

Amb el pas del temps, algunes línies de ferrocarril han perdut la funció que les va fer existir (entre més coses, per la generalització de l'automòbil). Això no obstant, n'hi ha que han perdurat fins els nostres dies, convertides en reclams turístics.

Naturalment, l'extensió d'aquestes línies és variable. N'hi ha de recorregut transnacional i n'hi ha de recorregut molt curt. I n'hi ha que superen grans pendents, com els trens de cremallera, especialment indicats per enfilar-se per les muntanyes.

A casa nostra el primer cremallera fou el de Montserrat, entre Monistrol de Montserrat (Bages) i el monestir de Santa Maria de Montserrat, enclavat al singular massís que s'aixeca al cor de Catalunya. Operativa entre 1892 i 1957, la línia, del tot modernitzada, va reprendre el 2003. Des del monestir també es poden agafar dos funiculars: el de la Santa Cova, que mena a l'indret, on, segons la tradició, es va trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat; i el de Sant Joan, que puja gairebé dret fins al pla de les Taràntules, amb vistes esplèndides, del Pirineu i tot.

El cremallera de Núria


+ El cremallera supera més de mil metres de desnivell.
També té molta tradició el cremallera de Núria, inaugurat el 1931 en resposta a l'afluència de pelegrins, d'excursionistes i de pioners de l'esquí. El tren parteix de Ribes de Freser (Ripollès) i puja rost amunt, a vegades encaixonat entre túnels i parets de roca, a vegades per espais oberts a la bellesa del paisatge pirinenc, fins a atènyer el santuari de la Mare de Déu de Núria, al centre d'una vall envoltada de cims que ranegen els tres mil metres d'altitud. El trajecte, de 12,5 km, supera més de mil metres de desnivell.

El Tren Groc


+ El Tren Groc uneix Vilafranca de Conflent i la Tor de Querol.
Més llarg (62 km) és l'itinerari del Tren Groc, entre l'emmurallada Vilafranca de Conflent i el nus ferroviari de la Tor de Querol (Alta Cerdanya). El tren, de 55 km/h de velocitat màxima i vagons coberts i descoberts, uneix el Conflent i la Cerdanya, les conques dels rius Tet i Segre, pel coll de la Perxa, i passa per poblacions com Oleta, Fontpedrosa, Montlluís, Font-romeu, Sallagosa i la Guingueta d'Ix, a tocar de Puigcerdà. Una vintena de túnels i dos ponts notables permeten de superar l'accidentat relleu i el gran desnivell d'aquesta ruta nord-catalana.

El tren de Sóller


+ El tren, en arribant a Sóller.
El 1912 la població mallorquina de Sóller va deixar de trobar-se aïllada per terra mercès a una línia ferroviària que la unia amb la Ciutat de Mallorca. Gairebé cent anys després, el tren de Sóller continua fent aquest trajecte de vint-i-set quilòmetres que travessa la serra de Tramuntana. El ritme calmós i els vagons de fusta rememoren èpoques passades i envolten el tren d'una aurèola de nostàlgia i de romanticisme. Aquest viatge en el temps es completa amb el tramvia que enllaça, enmig de camps de tarongers i llimoners, Sóller i el turístic Port de Sóller, estès per la badia.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Inaugurat el 1913, un any després del tren de Sóller, el tramvia Sóller-Port de Sóller és l'únic que ha tingut l'illa de Mallorca.
  • En la construcció del cremallera de Núria, hi van treballar devers vuit-cents homes, més de mil en determinats moments.
  • El 1931, el mateix any de la inauguració, el santuari de Núria va aplegar la comissió redactora del primer estatut d'autonomia de Catalunya, dit, per això mateix, de Núria.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El carrilet de la Pobla de Lillet (Berguedà), amb parada als jardins de Ca l'Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí.
Article enciclopèdic sobre l'Orient Express, que unia París i Istanbul.
Tomb virtual pel Transsiberià, que va de Moscou a Vladivòstok, a la mar del Japó.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua