Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Istanbul, Capital Europea de la Cultura

Una ciutat, dos continents

Bizanci, Constantinoble, Istanbul

Patrimoni mundial de la UNESCO


dilluns, 11 de gener de 2010
Istanbul (Turquia) és aquest 2010 Capital Europea de la Cultura, nominació atorgada per la Unió Europea.

La nominació data del 1985. Aquell any, Atenes, capital de Grècia i bressol de la cultura occidental, fou la primera Capital Europea de la Cultura. El propòsit era de posar en relleu la riquesa i la diversitat cultural europees, i de fomentar la unió dels ciutadans europeus pel biaix de la cultura.

D'aleshores ençà una quarantena de ciutats han estat capitals europees de la cultura: Florença, Amsterdam, París, Lisbona, Salònica, Weimar, Avinyó, Brussel·les, Bolonya, Cracòvia, Praga, Sant Jaume de Galícia, Vílnius...

Ara s'afegeix a la llista una ciutat cosmopolita, cruïlla de dos mons (l'Occident i l'Orient) i amb molt de pes dins la història europea. La paradoxa és que Istanbul és la ciutat més important d'un país, Turquia, que no forma part de la Unió Europea (això sí, és candidat oficial a formar-ne part des del 1999).

Istanbul comparteix capitalitat cultural europea amb dues ciutats més: Essen, a la conca del Ruhr (Alemanya), i Pécs, a migjorn d'Hongria.

Una ciutat, dos continents


+ El Bòsfor separa Europa de l'Àsia.
Istanbul s'estén sobre les ribes occidental i oriental del Bòsfor, estret que comunica les mars Negra i de Màrmara i que separa Europa de l'Àsia. Una part de la ciutat és en territori europeu, i una altra, en territori asiàtic, cosa que la fa única al món (totes dues ribes són unides per dos ponts). La part europea és dividida, alhora, per l'anomenat Corn d'Or, badia que constitueix un port natural de primera categoria: a septentrió hi ha el barri de Gàlata, i a migjorn, la ciutat vella.

Bizanci, Constantinoble, Istanbul


+ Pont de Gàlata, sobre el Corn d'Or.
Istanbul té més de dos mil cinc-cents anys d'història. En aquest indret, de gran valor estratègic, es dreçava l'antiga Bizanci, colònia fundada pels grecs de Mègara el segle VII aC. Força segles després, en temps dels romans, l'emperador Constantí I (312-337) hi va fer bastir una ciutat nova: Constantinoble, capital de l'Imperi Romà d'Orient, o Imperi Bizantí. Aquest va durar més de mil anys, fins el 1453, any de la caiguda de Constantinoble a mans dels turcs, que en van fer la capital de l'Imperi Otomà. El 1923, amb la fundació de la República de Turquia, Istanbul va perdre la capitalitat en favor d'Ankarà.

Patrimoni mundial de la UNESCO


+ Santa Sofia.
El 1985, la UNESCO va proclamar les àrees històriques d'Istanbul patrimoni mundial de la humanitat. Entre les joies arquitectòniques principals hi ha la basílica de Santa Sofia, de cúpula imponent, bastida en temps de l'emperador bizantí, Justinià I; les mesquites de Solimà i d'Ahmet I, també anomenada mesquita Blava, pel to de les rajoles que en decoren l'interior; i el palau Topkapi, seu dels soldans otomans durant quatre-cents anys. En destaquem, igualment, el cèlebre Gran Basar, un dels mercats coberts més grans del món, amb milers de botigues.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Istanbul té més de dotze milions i mig d'habitants, deu vegades més que no a mitjan segle XX. La part europea concentra dues terceres parts de la població.
  • Tarragona aspira a ésser Capital Europea de la Cultura el 2016.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Qüestionari sobre Istanbul.
Istanbul 2010: calendari d'activitats.
Mapa d'Istanbul.
'Istanbul', del premi Nobel de Literatura, Orhan Pamuk.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua