VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 07/10/2009 - 06:00h

Els partits polítics no tindran pes en la nova coordinadora dels referèndums

Decidim.cat, que agrupa batlles i regidors, cedeix el control de l'organització a una vintena d'entitats, que aprovaran l'estructura organitzativa el 24 d'octubre

Els nous referèndums sobre la independència han trontollat per un conflicte entre els organitzadors que es va resoldre anit. Finalment un grup de vint-i-cinc entitats decidirà, el 24 d'octubre, qui formarà part de la coordinadora dels referèndums, una responsabilitat en un principi confiada, principalment, a Decidim.cat, entitat que aplega batlles i regidors d'una colla de partits. Finalment, les entitats sobiranistes tindran el protagonisme en la nova estructura organitzativa.

La nova coordinadora d'entitats admet que també s'hi integrin representants de Decidim.cat, que encara no ha pres encara cap decisió. De totes maneres, en unes declaracions a VilaWeb Jordi Fàbrega, portaveu de Decidim.cat, va aclarir que es mantindrien a disposició de les entitats, que no tenien 'la menor intenció d'entrebancar el procés de fer referèndums' i que, per tant, es limitarien 'a ajudar i a donar suport' on calgués.

D'aquesta manera els partits polítics, especialment CiU i ERC, cedeixen el protagonisme dels referèndums a les entitats, que van criticar la composició inicial de la comissió.

Després del referèndum d'Arenys de Munt, han sorgit iniciatives destinades a fer-ne de semblants a tot Catalunya. Conseqüentment, es va valorar la conveniència d'instituir una comissió nacional que els coordinés. Tres dels membres de la Junta d'Avaluació del referèndum d'Arenys de Munt (Alfons López Tena, Uriel Bertran i Josep Manel Ximenis) van emprendre la redacció d'un protocol d'actuació i van acordar que es constituís una comissió tècnica dels referèndums.

Aquesta comissió es va reunir dilluns, 28 de setembre, per proposar una redacció definitiva del protocol i una llista de membres de la comissió coordinadora. Aquestes decisions, negociades durant tota la setmana, es van sotmetre a votació a la reunió de Decidim.cat tinguda dissabte, 3 d'octubre, a Caldes de Montbui, a la qual van assistir alguns promotors de la reunió del dilluns següent a Arenys de Munt. El protocol i la composició de la coordinadora foren aprovats, més una proposta de tres dates de referèndums (12 i 13 de desembre, 28 de febrer i 25 d'abril).

Però en la reunió de dilluns a Arenys de Munt una vintena d'entitats van declarar-se disconformes amb els resultats del treball fet la setmana abans, sota la coordinació d'Alfons López Tena. I van proposar una nova coordinadora, formada per entitats sobiranistes.

En una darrera reunió, anit, vint-i-cinc entitats han acordat de continuar el procés i resoldre el conflicte que s'havia obert en relació amb l'organització. L'estructura organitzativa decidida per aquestes entitats inclou un consell plenari de totes les entitats que duguin a terme consultes sobre la independència. Aquest consell plenari es reunirà el 24 d'octubre per crear una coordinadora nacional i per nomenar una comissió tècnica nacional. Els membres proposats són Alfons López Tena, Miquel Martin, Vicent Partal, Josep Manel Ximenis, Uriel Bertran, Josep Calduch i Lluís Pérez.

Aquestes entitats estableixen també dues dates per fer les consultes: la primera, el diumenge 13 de desembre; la segona es farà pública a partir del 14 de desembre i es podrà fer entre els mesos d'abril i maig del 2010.

Les vint-i-cinc entitats

Aquestes són les entitats que lideren l'organització de les consultes sobre la independència: Cercle Català de Negocis (Empresaris i Professionals per l’Estat Propi), Plataforma pel Dret de Decidir, Sobirania i Progrés, Deumil.cat, Sobirania i Justícia, CIEMEN, Comissió Organitzadora de la Consulta per la Independència d’Arenys de Munt, Comissió Avaluadora de la Consulta per la Independència d’Arenys de Munt, Casal Argentí de Barcelona, Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació, Araitaca, Ateneu Sobiranista Català, Fundació Ronda-Lluís Maria Xirinachs, Catalunya Estat Lliure, CUPA, Osona Decideix, la Xarxa d’Entitats, Acte de Sobirania, Catalunya Acció, Consell dels Cent, Xarxa de Blocs Sobiranistes, Fundació Stat i Cultura, Catalunya 2014, Club FNEC, Taula d’Entitats Cíviques per l’Autodeterminació.

 
+ Comunicat de la coordinadora per la consulta sobre la independència: Acord de la societat civil per organitzar la consulta.
+ Web referendumindependencia.cat.
+ VilaWeb TV: Arenys de Munt, la pel·lícula dels fets.
+ Vullvotar.cat ja supera les deu mil adhesions.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA