VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 06/10/2009 - 16:03h

Els partits cedeixen a les entitats civils l'organització dels referèndums sobre la independència

Les plataformes sobiranistes van desautoritzar ahir Decidim.cat, que aplega els regidors · Aquest vespre es debat la composició de la coordinadora nacional que els ha de gestionar

La plataforma Decidim.cat, que aplega batlles i regidors de tot el territori, ha decidit cedir l'organització dels referèndums sobre la independència a les entitats civils. El portaveu de la plataforma, Jordi Fàbrega, ha explicat a VilaWeb que la plataforma 'no té cap intenció d'entorpir en el procés per a fer els referèndums' i que, per tant, 'es limitarà a ajudar i donar suport on calgui'. Decidim.cat ha pres aquesta determinació després que la Coordinadora Nacional de Consultes per la Independència, que engloba les plataformes sobiranistes, la desautoritzés ahir argüint que ha de ser la societat civil i no els partits qui lideri aquest procés.

Fàbrega, defugint tota polèmica, no ha amagat una certa sorpresa pels fets, però ha fet una crida 'a la unitat, a la serenitat i a la no confrontació'. 'Tots compartim el mateix objectiu i hem de fer els possibles perquè es referèndums es puguin fer i es puguin fer bé', ha dit Fàbrega, que ha admès que la plataforma Decidim.cat 'passarà a un segon terme i es limitarà a assessorar, ajudar i donar suport on faci falta, per no entorpir'.

La composició de la coordinadora

La discordança entre les entitats i Decicim.cat rau, principalment, en dos dels acords adoptats dissabte per Decidim.cat: la composició de la coordinadora que ha de gestionar els referèndums i les dates per fer-los. Decidim.cat va fixar com a possibles dates els dies 12 i 13 de desembre, 28 de febrer i 25 d'abril. La plataforma també va acordar la creació d'una coordinadora nacional formada per quatre membres de Decidim.cat i quatre membres representats de les entitats Òmnium Cultural, Plataforma pel Dret de Decidir, Sobirania i Progrés, Sobirania i Justícia i Deumil.cat.

El portaveu del Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA), Josep Manuel Ximenis, va explicar després de la reunió d'ahir, a la qual van assitir una vintena més d'entitats, que la proposta d'organització de Decidim.cat és 'restrictiva i limita la participació de la societat civil'. 'Volem mantenir l'esperit d'Arenys de Munt', va dir, i va apostar per una coordinadora nacional formada per representants de setze entitats sobiranistes (El MAPA, la Comissió Organitzadora de la Consulta per la Independència d'Arenys de Munt, la Plataforma pel Dret a Decidir, Òmnium Cultural, 10mil.cat, Sobirania i Progrés, Catalunya Estat Lliure, Plataforma per a la Sobirania, el Centre Català de Negocis, Sobirania i Justícia, Club FNEC, Reagrupament, Consell dels Cent, Cataluna Acció, Acte de Sobirania i el Casal Fèlix Cucurull), a més dels quatre representats designats per Decidim.cat.

El portaveu d'aquesta coordinadora seria, segons la proposta de les entitats, el batlle d'Arenys de Munt, Carles Móra. Per sobre d'aquesta coordinadora, segons la mateixa proposta, hi hauria un consell plenari en el qual poguessin ser-hi representades la resta d'entitats que vulguin adherir-s'hi, i un representat de qualsevol municipi que ja hagi fixat una data per celebrar la consulta. Precisament aquest vespre és previst que es debati la composició d'aquesta coordinadora.

Les dates per a les consultes

Pel que fa a les dates, Ximenis considera que fixar quatre dies per a la consulta, com va acordar Decidim.cat, dilueix l'efecte mediàtic i, per tant, proposa que les consultes es concentrin en només dos dies: el 13 de desembre, 'i només el 13', i una altra data que es decidirà a partir del 14 de desembre, entre els mesos d'abril i maig.


Tàrrega, amb majoria absoluta, Olvan, amb l'abstenció del PSC, i Gironella aproven les mocions sobre les consultes

El ple de l'Ajuntament de Tàrrega va aprovar ahir per majoria absoluta una moció a favor de donar suport a una consulta popular sobre la independència de Catalunya. Tàrrega és la ciutat més gran, demogràficament parlant, de les comarques de Ponent que ha dit sí a les consultes sobiranistes promogudes des de la ciutadania. La moció s'ha aprovat amb 13 vots a favor i 3 abstencions. Les abstencions han estat de tres regidors d'AIPN-PSC, de l'equip de govern (en aquest article podeu amplicar la informació sobre el ple de Tàrrega).

L'Ajuntament d'Olvan (Berguedà) també ha aprovat aquest matí la moció de suport a una consulta sobre la independència. La moció, presentada de forma conjunta per CiU i ERC, ha estat aprovada amb l'abstenció dels tres regidors del PSC, que governa al municipi, i el vot en contra de la batllessa, Judit Carreras, argüint que aquest és un tema que 'va més enllà del que li pertoca a l'Ajuntament'. L'abstenció dels tres regidors del PSC ha permès que la moció s'aprovés.

A Gironella, en canvi, els regidors del PSC, hi han votat en contra, però la moció ha prosperat amb els vots favorables de la resta de regidors.

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA