Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què passa a Ucraïna?

Deu anys després de la Revolució Taronja

Entre Rússia i la UE

País dividit


dimecres, 29 de gener de 2014
Des del mes de novembre el segon estat més extens d'Europa, Ucraïna, viu immergit en una gran crisi que n'amenaça l'estabilitat política i social. Desenes de milers d'opositors al govern del president Víctor Ianukòvitx protesten als carrers de la capital, Kíev, amb alguns esclats de violència i tot. La protesta és fruit d'un conflicte complex amb arrels d'escala interna i també externa. I és que els interessos creats a la regió (estratègics, geogràfics, històrics...) superen les fronteres ucraïneses, amb dos contendents principals: Rússia i l'occident (i Europa).

De fet, la guspira que va fer esclatar les protestes fou la decisió de l'actual govern d'Ucraïna, després d'anys de negociacions, de no signar un acord d'associació amb la Unió Europea (UE) i, en canvi, mostrar-se obert a integrar-se més a Rússia. La decisió es va anunciar el 21 de novembre i d'aleshores ençà el nombre de manifestants no ha parat de créixer, com també l'extensió de la protesta a més ciutats del país. Aquesta setmana, el primer ministre Nikolai Azàrov ha presentat la dimissió, malgrat que els opositors demanen la renúncia del president, que consideren corrupte i autoritari.

Deu anys després de la Revolució Taronja


La crisi actual es pot considerar parcialment una continuació de la Revolució Taronja, el nom que es va donar a les multitudinàries concentracions i manifestacions en favor dels drets democràtics que es van dur a terme a Ucraïna del novembre del 2004 al gener del 2005, arran d'unes eleccions presidencials fraudulentes. El resultat final va mostrar una clara victòria del renovador i pro-europeu Víctor Iúsxenko (emmetzinat i tot durant la campanya) respecte del candidat pro-rus Víctor Ianukòvitx. En el seu mandat, Iúsxenko no va aconseguir de resoldre els problemes econòmics i socials del país i fou substituït el 2010 precisament per Ianukòvitx. L'any següent, l'ex-primera ministra i mà dreta de Iúsxenko, Iúlia Timoixenko, declaradament favorable a avançar cap a la UE, fou empresonada acusada d'una llarga llista de delictes.

Entre Rússia i la UE


Rússia té un gran interès en Ucraïna. Sempre l'ha considerada un país gairebé rus. Especialment durant l'època soviètica, Ucraïna i Rússia mantenien una gran aliança eslava respecte de les altres repúbliques. A més, l'est d'Ucraïna és pràcticament poblat per russos i té més relació amb Rússia que no amb la resta del país, que és independent des del 1991. De fet, a Ucraïna és on viuen més russos fora de Rússia. El Kremlin dóna suport al president Ianukòvitx, que té la base electoral precisament en les regions de majoria russa i fins i tot ha demanat de participar en les negociacions entre Ucraïna i la Unió Europea. Per la seva banda, la UE manté una actitud prudent, però Polònia pressiona molt en favor d'Ucraïna.

País dividit


Ucraïna, amb 603.700 quilòmetres quadats i 45 milions d'habitants, és un país realment dividit. Regionalment, hi ha la Ucraïna occidental i l'oriental: a la primera es parla l'ucraïnès, té xifres baixes d'emigració russa, professa o bé la fe catòlica o bé la uniata i té un sentiment clar de pertinença a Europa; en canvi, la Ucraïna oriental té una població majoritàriament russa, parla rus i professa la fe ortodoxa. Aquesta clara divisió també és política: la regió pro-russa vota sempre els candidats partidaris de més lligam amb Rússia i la Ucraïna occidental vota per l'acostament a Europa. I encara hi ha el cas especial de la península de Crimea. Històricament es considerava ucraïnesa, però era poblada bàsicament per tàtars. Els tsars van adonar-se de la importància militar que tenia, car era l'únic port permanentment practicable de Rússia i tenia accés a la Mediterrània. Durant la invasió hitleriana, els tàtars van ser expulsats a l'Usbequistan i Crimea va passar a formar part d'Ucraïna, però amb una enorme base militar naval on els russos avui són majoria aclaparadora. Des de la independència, la regió és autònoma.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El moviment de protesta actual és conegut amb el nom d'Euromaidan ('Europlaça', en ucraïnès).
  • Ucraïna va proclamar la independència el 1991, just després de la caiguda de la Unió Soviètica.
  • Prop del 77% de la població d'Ucraïna és d'origen ucraïnès, i un 17% forma la minoria russa. Si la religió majoritària d'Ucraïna és la cristiana ortodoxa, a ponent del país, també hi té influència l'església uniata catòlica, de ritu ortodox.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo: deu preguntes i respostes sobre el conflicte d'Ucraïna.
Sergii Gorbatxov publica periòdicament mapes de la situació al país.
Principals mitjans de comunicació ucraïnesos.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua