Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Esperanto-tago

Gramàtica sense excepcions

L'esperantisme català, centenari

Llengües planificades


dijous, 15 de desembre de 2011
Lluís Llàtzer Zamenhof (Białystok, Imperi rus, 15 de desembre de 1859-Varsòvia, Polònia, 14 d'abril de 1917) va ser un oftalmòleg jueu més conegut, amb tot, per haver estat l'iniciador de l'esperanto, la llengua dissenyada més estesa i reeixida. Cada 15 de desembre, en ocasió de l'aniversari del seu naixement, la comunitat esperantista de tot el món celebra el Dia de Zamenhof o Dia de l’Esperanto (i de la seva literatura), amb tota mena d'activitats i encontres relacionats amb aquesta llengua internacional sorgida a la darreria del segle XIX.

Feta conèixer el 1887, l'experiència vital i la condició jueva de Zamenhof van molt lligades a la creació d'aquesta llengua, pensada per a acostar els pobles. I és que, a la ciutat natal de Zamenhof, hi convivia gent de nacionalitats diverses, no sempre cordialment; a sobre, durant la segona meitat del segle XIX el poble jueu fou víctima de nous pogroms, bàsicament a l'Europa oriental.

Sigui com sigui, el cas és que els ideals de fraternitat de Zamenhof, units a la simplicitat gramatical de l'esperanto, van fer néixer i arrelar el moviment esperantista. Avui l'esperanto és ensenyat a escoles i universitats de tot el món, és parlat per milions d'individus, té una sòlida tradició literària i és reconegut per organismes internacionals varis.

Gramàtica sense excepcions


L'esperanto, que no pretén pas substituir cap llengua, sinó ser un idioma internacional auxiliar, es basa en la facilitat d'aprenentatge. Té un vocabulari format per arrels de llengües indoeuropees (un 75% prové del llatí i de les llengües romàniques, un 20% de les germàniques i el 5% restant, de les llengües eslaves i del grec), una gramàtica basada en setze regles, un alfabet estrictament fonètic (cada so es representa amb una lletra), una estructura lògica i manca d'excepcions. Gràcies a tot això, actualment sembla que hi ha uns dos milions de persones capaces de parlar o de llegir la 'lingvo internacia' ideada per Zamenhof.

L'esperantisme català, centenari


L'esperanto i l'esperantisme van arrelar ben aviat, i amb força, al nostre país. 'Podem afirmar que Catalunya va ser a la primeria del segle XX un dels cinc països del món on la proporció d'esperantistes va ser de les més importants, juntament amb Àustria, els Països Baixos, Letònia i Estònia', segons que explica l'esperantista català Hèctor Alòs, coordinador juntament amb Francesc Poblet de la monumental 'Història de l'esperanto als Països Catalans'. Alòs ho explica per la confluència de dos factors: un moviment de redreçament lingüístic i nacional i un nombrós moviment obrer ben organitzat. I és que l’esperantisme ha estat un moviment interclassista, transversal, on les lluites socials es troben perfectament reflectides.

Llengües planificades


L'esperanto és una de les moltes llengües artificials forjades aquests darrers cent vint-i-cinc anys. Una de les primeres és del 1880: el volapük. Basat en l'aportació d'elements de llengües modernes, bàsicament de l'anglès i de les llengües romàniques, aquest idioma creat pel sacerdot alemany Johann Martin Schleyer tingué força seguidors, però declinà amb l'aparició de l'esperanto. Una altra llengua internacional, fundada el 1924, és la interlingua, promoguda per l'Associació per la Llengua Auxiliar Internacional (IALA) i que pren per model la llengua llatina, però la simplifica. De llengües artificials, també se n'han creades amb la intenció de donar més versemblança a una obra de ficció, no pas perquè fossin parlades. Aquest és el cas del klingon, una llengua inventada pel lingüista Marc Okrand per a una raça de guerrers malvats de la mítica telesèrie 'Star Trek'.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El polític Andreu Nin, l'escriptor Carles Riba, el folklorista Joan Amades i l'escriptora Mercè Rodoreda són alguns dels pioners de l'esperanto a casa nostra.
  • La Wikipedia i Google tenen versions específiques en esperanto.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'esperanto també es pot aprendre amb cursos en línia, com el de Lernu i el de Kurso de Esperanto.
Pasporta Servo és una xarxa d'acollida de viatgers esperantistes.
El Museu de l'Esperanto de Subirats (Alt Penedès) proposa en línia un catàleg de dotze mil fitxes bibliogràfiques.
El grup català Kaj Tiel Plu interpreta cançons en esperanto.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua