Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Llengües artificials

Llengües de ficció: el klingon...

...i el quenya

Interlingua


dijous, 20 de maig de 2004
En parlant de llengües artificials és habitual de referir-se a l'esperanto, una llengua internacional sorgida a la darreria del segle XIX. Tanmateix, d'aquesta mena de llengües, forjades aquests darrers cent vint-i-cinc anys, n'hi ha unes quantes.

Una de les primeres llengües artificials és del 1880: el volapük. Basat en l'aportació d'elements de llengües modernes, bàsicament de l'anglès i de les llengües romàniques, aquest idioma creat pel sacerdot alemany Johann Martin Schleyer tingué força seguidors, però declinà amb l'aparició de l'esperanto.

En efecte, l'esperanto ha tingut més sort que no pas el volapük. Fet conèixer el 1887, és obra del jueu polonès Ludwik Lejzer Zamenhof. L'experiència vital i la condició jueva de Zamenhof van molt lligades a la creació d'aquesta llengua, pensada per a acostar els pobles. I és que, a la ciutat natal de Zamenhof, hi convivia gent de nacionalitats diverses, no sempre cordialment; a sobre, durant la segona meitat del segle XIX el poble jueu fou víctima de nous pogroms, bàsicament a l'Europa oriental.

Sigui com sigui, el cas és que els ideals de fraternitat de Zamenhof, units a la simplicitat gramatical de l'esperanto, van fer néixer i arrelar el moviment esperantista. Avui l'esperanto és ensenyat a escoles i universitats de tot el món, és parlat per milions d'individus, té una sòlida tradició literària i és reconegut per organismes internacionals varis.

Llengües de ficció: el klingon...


+ El Klingon Language Institute va ésser fundat el 1992.
De llengües artificials, també se n'han creades amb la intenció de donar més versemblança a una obra de ficció, no pas perquè fossin parlades. Aquest és el cas del klingon, una llengua inventada pel lingüista Marc Okrand per a una raça de guerrers malvats de la mítica telesèrie 'Star Trek'. Sobre la llengua klingon, que, diguem-ho, té molt de predicament entre els 'trekkies', se n'ha presentat un film documental al festival de Cinema de Canes, amb el títol una mica desconcertant de 'Earthlings: Ugly Bags of Mostly Water'. El film tracta de la vida, passions i rareses d'alguns dels membres del Klingon Language Institute durant el qep'a', l'aplec anual que els ajunta.

...i el quenya


+ Fotografia de l'escriptor J. R. R. Tolkien.
Si parlem de llengües literàries artificials, tampoc no podem deixar d'esmentar l'escriptor J. R. R. Tolkien, autor de 'El hòbbit', la trilogia 'El senyor dels anells' i 'El Silmarillion'. Aquest autor d'origen sud-africà, filòleg expert, va inventar-se algunes llengües que després van sortir en les seves obres, tals com el black speech, el sindarin i el quenya. Aquesta darrera, basada en la llengua finesa, és parlada pels elfs, els éssers immortals de la Terra Mitjana de 'El senyor dels anells'. A banda, Tolkien també va crear un sistema d'escriptura, el tengwar, usat per a escriure aquestes dues llengües i… l'anglès.

Interlingua


+ Interlingua, un projecte amb més de mig segle d'existència.
Igual que l'esperanto, interlingua és una llengua internacional, promoguda per l'Associació per la Llengua Auxiliar Internacional (IALA), fundada el 1924. Interlingua, que va esdevenir una realitat el 1951, pren per model la llengua llatina, però la simplifica. Els partidaris d'aquesta parla la consideren més senzilla d'aprendre que no pas l'esperanto, però aquesta senzillesa potser solament és vàlida per als qui o bé saben la llengua llatina, o bé parlen una llengua romànica. De totes maneres, el vocabulari d'interlingua es basa en el francès, l'italià, l'espanyol i el portuguès, però també en l'anglès, l'alemany i el rus, que no són d'origen llatí. Podríem dir que és una mena de llengua paneuropea.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El mot 'esperanto' té l'origen en el fet que el seu creador, Zamenhof, metge i lingüista, signava amb el pseudònim Dr Esperanto. En aquesta llengua el terme designa 'qui té esperança'.
  • Segons que afirma l'organisme Universala Esperanto-Asocio, l'esperanto no és únicament molt parlat, també és la llengua materna d'un miler d'individus. Diguem, encara, que aquesta llengua fou prohibida, i els seus parlants perseguits, pels règims totalitaris de Hitler i Stalin.
  • De l'esperanto, el gran escriptor rus Lleó Tolstoi va dir-ne que, després d'un parell d'hores d'estudi, havia estat capaç de poder-lo llegir correctament.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Breu gramàtica i vocabulari d'interlingua.
Interfície del cercador Google en interlingua.
La publicació mensual Le Monde diplomatique, en esperanto.
I també...
  • Índex de llengües artificials.
  • El nushu, un sistema d'escriptura desenvolupat per les dones de la regió de Jiang Yong, a la província xinesa de Hunan.
  • Diccionari esperanto-català.
  • La llengua ido, una versió reformada de l'esperanto.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua