Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Amazònia: el pulmó de la Terra

Desforestació

Els pobles indígenes

El riu dels mil afluents


dilluns, 16 d'agost de 2010
Vèiem en el capítol anterior que entre els candidats a meravelles de la natura hi havia la selva amazònica, la més extensa del món, solcada pel riu Amazones, de més de sis mil quilòmetres de llargària.

L'Amazònia s'estén per vuit països: Bolívia, el Brasil, Colòmbia, l'Equador, la Guyana, el Perú, Surinam i Veneçuela (afegim-hi, encara, la Guaiana Francesa). Més de la meitat de la regió és dins les fronteres del Brasil.

Anomenada 'pulmó de la Terra', per la gran massa d'oxigen que allibera a l'atmosfera, l'Amazònia és tinguda per la reserva ecològica més important del món. Segons dades aplegades pel World Wildlife Fund, els científics han aconseguit de classificar 40.000 espècies de plantes, 427 de mamífers, 1.294 d'ocells, 378 de rèptils, 427 d'amfibis i 3.000 de peixos (probablement n'hi ha moltes més, encara desconegudes, atesa la dificultat d'accés d'algunes zones).

Tot amb tot, el fet és que aquesta gran diversitat biològica, aquest immens pulmó de la Terra, és amenaçat per l'acció de l'home.

Desforestació


+ Imatge per satèl·lit de la desforestació a l'estat brasiler de Rondônia (2009).
Un dels principals mals de l'Amazònia és la desforestació; i això, tot i els esforços d'aquests últims anys, que han permès d'alentir-ne el ritme: al sector brasiler, el 2004 es van perdre 27.000 quilòmetres quadrats de bosc (la superfície de Catalunya és de 32.000), gairebé quatre vegades més que no l'any passat (7.000). Entre les causes principals de la desforestació hi ha l'extensió de la ramaderia i de l'agricultura (conreu de la soia), la tala il·legal, la colonització i la construcció d'infrastructures.

Els pobles indígenes


+ La COICA defensa els drets socials, territorials i lingüístics dels pobles indígenes.
L'explotació i degradació de l'Amazònia afecta directament les formes de vida tradicional dels grups indígenes, més de tres-cents. Llurs drets socials, territorials i lingüístics són defensats, entre més entitats, per la COICA, la Coordinadora de les Organitzacions Indígenes de la Conca Amazònica. Els indígenes van constituir la COICA el 1984 per defensar-se de la pressió dels estats (i de les multinacionals), desitjosos d'aprofitar els recursos de la regió.

El riu dels mil afluents


+ Mapa de la conca amazònica.
L'eix d'aquesta regió és el riu Amazones, el segon més llarg del món, amb 6.400 quilòmetres, sols precedit pel Nil. Per cabal, és el primer, car es nodreix amb les aigües de més d'un miler d'afluents, una quinzena llarga dels quals amb més de 1.500 quilòmetres de llargària. El riu, que neix als Andes peruans i mor a l'Oceà Atlàntic, conté una sisena part de tota l'aigua dolça que va a parar a mar.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'Amazònia té una extensió de gairebé set milions de quilòmetres quadrats, equivalent al 40% de tot el territori sud-americà.
  • La població és d'uns trenta milions, majoritàriament concentrats al sector brasiler.
  • Tot i la llargària que té, l'Amazones no és travessat per cap pont.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La biodiversitat de l'Amazònia.
Els drets de la terra a la conca amazònica.
Amazònia: curiositats.
Unitat didàctica sobre la fotosíntesi.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua