Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les set meravelles de la natura

Candidats

Meravelles i biodiversitat

El patrimoni mundial de la humanitat


dilluns, 9 d'agost de 2010
Pels antics hi havia set creacions artístiques que excel·lien sobre totes les altres: les piràmides d'Egipte, els jardins penjats de Babilònia, l'estàtua de Zeus d'Olímpia, el temple d'Àrtemis d'Efes, el mausoleu de Mausol d'Halicarnàs, el colós de Rodes i el far d'Alexandria. Eren les set meravelles del món.

Fa uns quants anys la fundació suïssa, New 7 Wonders, instituïda pel polifacètic Bernard Weber, es va proposar de renovar aquesta selecta llista. A tal fi va convidar tothom a votar l'obra d'art preferida (per internet, per telèfon o per correu electrònic).

Després de comptar els cent milions llargs de vots rebuts, el 7 de juliol de 2007 es van anunciar les set noves meravelles del món: Taj Mahal (Índia), Chichén Itzá (Mèxic), Crist Redemptor de Rio de Janeiro (Brasil), Colosseu (Itàlia), Gran Muralla de la Xina, Machu Picchu (Perú) i Petra (Jordània).

Tot seguit Weber va emprendre una iniciativa similar, igualment participativa: l'elecció de les set meravelles de la natura. En una primera votació, els participants van elegir setanta-set pre-candidats, de més de quatre-cents quaranta; la llista es va reduir posteriorment a vint-i-vuit, amb la tria feta per un grup d'experts presidit pel català i ex-director de la UNESCO, Frederic Mayor Zaragoza.

D'ací en sortiran les set guanyadores, que s'anunciaran l'11 de novembre de l'any vinent, una volta tancada la votació popular.

Candidats


+ El Gran Canyó (Arizona, EUA).
La llista final, representativa de tots cinc continents, inclou llocs de fama mundial: el Gran Canyó, l'impressionant congost solcat pel riu Colorado, de més de quatre-cents quilòmetres de llargària i gairebé dos de profunditat màxima; el Kilimanjaro, el cim més elevat de l'Àfrica (5.895 m), de silueta inconfusible; la mar Morta, un llac d'aigües salades situat entre Jordània i Israel, quatre-cents metres dessota el nivell de la mar; el Vesuvi, l'únic volcà actiu de l'Europa continental, molt lligat a la història i a la cultura europees...

Meravelles i biodiversitat


+ La Gran Barrera de Corall és el sistema d'esculls coral·lins més extens del món.
Hi ha espais candidats a ser meravelles de la natura que sobresurten, entre més coses, per un gran valor ecològic. És el cas de la Gran Barrera de Corall, el sistema d'esculls coral·lins més extens del món, observable des de l'espai; de la selva amazònica, solcada pel riu Amazones i estesa per nou països; i de les illes Galápagos, poblades per una munió d'espècies endèmiques (aquest arxipèlag va inspirar a Charles Darwin la teoria de l'evolució).

El patrimoni mundial de la humanitat


+ Les esglésies romàniques de la vall de Boí formen part del patrimoni mundial de la UNESCO.
La Gran Barrera de Corall, l'Amazònia i les Galápagos figuren, totes tres, a la llista del patrimoni mundial de la humanitat de la UNESCO, l'Organització de les Nacions Unides de l'Educació, la Ciència i la Cultura. Ara mateix aquesta llista és integrada per 890 llocs: 689 de culturals, 176 de naturals i 25 de mixts (patrimoni cultural i natural ensems).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Vesuvi a banda, hi ha quatre candidats europeus més a ésser meravelles de la natura: el Cervin alpí, fronterer entre Itàlia i Suïssa; la Selva Negra (Alemanya); els penya-segats de Moher (Irlanda) i la regió lacustre de Mazury (Polònia), amb més de dos mil llacs.
  • Eivissa és l'únic indret del país que té la doble condició de patrimoni cultural i natural de la humanitat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Candidats a ésser meravelles de la natura: mapa interactiu.
Vista panoràmica de les cascades de l'Iguaçú.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua