Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Jocs mil·lenaris

Les arrels del parxís

Escacs i intel·ligència artificial

Dòmino: memòria i intuïció


dilluns, 3 d'agost de 2009
Jugar és una activitat inherent a la humanitat. Tenim notícia de jocs antiquíssims, alguns dels quals es practiquen encara avui.

Entre els antics egipcis devia ésser molt popular el senet. Així ho fan pensar els taulers de senet trobats a les tombes de l'època (a la tomba del faraó Tutankamon, per exemple).

Pensat per a dos jugadors, els orígens del senet es remunten al quart mil·lenni aC. Les regles del joc, no ens han arribat, tal vegada perquè era tan popular que ningú no va pensar mai a consignar-les per escrit. Això sí, els experts han mirat d'escatir-les, a partir de proves i suposicions.

Sí que sabem, en canvi, les regles del jaquet, o 'backgammon', joc de tauler amb cinc mil anys d'història, popular encara avui a la Mediterrània oriental. Hom hi juga amb un tauler de caselles en forma de triangle allargassat, per on cada jugador ha de fer avançar les fitxes pròpies (quinze) tot mirant d'entrebancar l'avançament de les del contrincant. Hi té un paper important la sort (les tirades de daus), però també l'estratègia.

Les arrels del parxís


+ Els orígens del 'pachisi' es remunten al 500 aC.
Hom ha subratllat les semblances entre el jaquet i el 'pachisi', a vegades qualificat de joc nacional de l'Índia. Alhora, el 'pachisi' és similar al 'chaupar', tots dos originats a la mateixa època: 500 aC. Amb tauler en forma de creu, el 'pachisi' és tingut pel precedent del parxís, inicialment pensat per a quatre jugadors, bé que n'hi poden jugar tres, dos i tot.

Escacs i intel·ligència artificial


+ Cadascun dels dos jugadors comença la partida amb setze peces.
També tenen l'origen a l'Índia els escacs, derivats d'un joc anomenat xaturanga, aparegut en aquell país el segle VI dC. Cadascun dels dos jugadors comença la partida amb setze peces (blanques o negres), i l'objectiu és d'atacar la peça principal de l'adversari: el rei ('escac i mat!' és l'expressió emprada per a indicar que el rei no té escapatòria). Els escacs, que demanen molta concentració, tenen una popularitat immensa a tot el món. Tanta en tenen, que fins i tot hi ha ordinadors escaquistes: el 1997 l'ordinador Deep Blue, dissenyat per la companyia IBM, va vèncer Garry Kaspàrov, aleshores campió del món d'escacs.

Dòmino: memòria i intuïció


+ El dòmino va aparèixer devers el segle XII a la Xina.
El dòmino va aparèixer més tard que no els escacs, devers el segle XII a la Xina, per bé que no adoptà la forma moderna fins el segle XVIII, probablement a Itàlia o a França. Hom hi juga amb vint-i-vuit fitxes rectangulars, dividides en dues meitats iguals, totes dues amb punts gravats: de zero (blanc) a sis. Les fitxes es reparteixen entre els jugadors després d'haver-les barrejades de cap per avall: guanya el jugador que aconsegueix de desprendre-se'n primer. El dòmino és un joc de sobreentesos (sobretot si els jugadors van acoblats), en què la memòria i la intuïció tenen molta importància.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Dels escacs, també se'n diuen joc reial, perquè foren molt populars entre la noblesa.
  • Els escacs figuren en la llista d'esports reconeguts pel Comitè Olímpic Internacional (COI), encara que, de moment, no tenen categoria d'esport olímpic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Ströbeck (Alemanya), la vila més escaquista del món.
Que vols aprendre a jugar a senet?
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua