Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Redescobrir la tomba de Tutankamon

'Veig coses meravelloses'

La mort, misteriosa, de Tutankamon

Per què, tanta fastuositat?


dijous, 11 de juny de 2009
Contemplar la fastuosa tomba del faraó Tutankamon, igual com la va contemplar l'arqueòleg anglès Howard Carter el 1922, quan la va descobrir a la Vall dels Reis d'Egipte, després d'haver restat oculta durant 3.300 anys. Aquesta és la proposta que ofereix al visitant l'exposició 'Tutankamon: la tomba i els seus tresors', oberta al Museu Marítim de Barcelona fins el 6 de setembre.

No, no hi trobarem el tresor original, en una gran part guardat al Museu Egipci del Caire. Però sí que hi trobarem la reproducció d'un miler llarg de peces, les més importants: la cambra mortuòria, amb les imponents capelles, destinades a protegir el taüt del faraó, d'or massís; i, a dins, la mòmia, amb la cara coberta per la cèlebre màscara daurada, esdevinguda símbol de l'antic Egipte; tot plegat acompanyat del sumptuós aixovar funerari: amulets, armes, carros de guerra, cofres, cadires, joies, perfums...

La reproducció, minuciosa, dels objectes ha anat a càrrec d'un centenar d'artesans egipcis, que han emprat tècniques tradicionals, sota la supervisió de prestigiosos egiptòlegs (versats en l'antic Egipte).

Com que són còpies, els objectes no van protegits amb vitrines, de manera que el visitant adquireix el paper de descobridor, cosa afavorida per les guies audiovisuals, que completen la informació continguda als panells.
  • + Tutankhamun: Anatomy of an Excavation: pàgina de l'Institut Griffith, de la Universitat d'Oxford. Accés a les fotografies preses per Harry Burton durant l'excavació de la tomba de Tutankamon.

'Veig coses meravelloses'


+ Howard Carter, examinant el sarcòfag de Tutankamon.
Naturalment, l'exposició ens informa de la vida de Howard Carter, el descobridor del magnífic tresor. Mercès al mecenatge de Lord Carnarvon, un aristòcrata anglès, culte i ric, Carter va passar set anys excavant a la Vall dels Reis, guiat pel convenciment que la tomba de Tutankamon encara no havia estat descoberta. La seva obstinació va tenir recompensa: el 4 de novembre de 1922 feia el descobriment egiptològic més sensacional del segle, segons que va informar el diari anglès, The Times. Una vintena de dies després, el 26 de novembre, feia una obertura a la porta de l'avantcambra, acompanyat de Lord Carnarvon. Aquest li va demanar si hi veia res, a dins. 'Veig coses meravelloses', va respondre.

La mort, misteriosa, de Tutankamon


+ Reproducció de dos dels sarcòfags que protegien la mòmia de Tutankamon.
L'excepcional troballa de Carter va treure de l'oblit un faraó que no figurava pas entre els més importants. Successor d'Akhenaton, probablement son pare, Tutankamon va morir a divuit anys, a dinou a tot estirar. La causa de la mort ha obsedit els estudiosos, que han formulat hipòtesis distintes: accident de caça, assassinat, malaltia... L'exposició ens les revela totes, i les analitza a la llum de les recerques més recents.

Per què, tanta fastuositat?


+ Reproducció de l'estàtua d'Anubis, déu dels morts i dels funerals.
L'aixovar funerari més luxós era el del faraó, per tal com era l'home més poderós d'Egipte. L'aixovar proveïa el difunt de tot allò que havia de menester per a emprendre el viatge d'ultratomba, al més enllà (els egipcis creien que hi havia vida després de la mort terrenal). Així mateix, l'acurat procés de momificació tenia el propòsit de deturar la corrupció del cos, necessari per a l'existència de l'ànima.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A la Vall dels Reis hi havia hagut tombes molt més luxoses que no la de Tutankamon, però aquesta s'havia mantingut gairebé intacta, a recer dels lladres. El saqueig de la zona ja havia començat a l'època faraònica.
  • 'Tutankamon: la tomba i els seus tresors' ja s'ha pogut veure a Zuric (Suïssa), a Brno (Txèquia) i a Munic (Alemanya): més de mig milió de visitants, sumant totes tres ciutats.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Galeria fotogràfica de 'Tutankamon: la tomba i els seus tresors'.
Atles de la Vall dels Reis.
Divinitats de l'antic Egipte.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua