Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2007. Política i societat

La UE, desencallada

País: eleccions

Desgavell ferroviari i mobilització social


dilluns, 31 de desembre de 2007
Cloem el resum del 2007 amb un últim capítol dedicat als esdeveniments sociopolítics més notables, d'ací i de fora.

En l'àmbit internacional, els Estats Units han assistit al declivi progressiu de la presidència de George Bush, que encara l'últim any de mandat (les eleccions seran el 4 de novembre de 2008) més sol que mai, després d'haver vist com dimitien col·laboradors seus tan estrets com Karl Rove, considerat l'artífex dels seus triomfs electorals.

La solitud de Bush, deguda a la política nord-americana a l'Irac i reflectida en uns índexs de popularitat baixíssims, s'ha fet més evident a partir de la retirada del primer ministre britànic Tony Blair, substituït el passat mes de juny per Gordon Brown. Blair, primer ministre aquests últims deu anys, havia convertit el Partit Laborista en una formació guanyadora d'eleccions, però la seva gestió resta marcada pel suport a la invasió de l'Irac.

Un admirador de Blair (per bé que pertanyent a una família política distinta), Nicolas Sarkozy, ha substituït Jacques Chirac a la presidència de la República Francesa. Sarkozy, que va derrotar a les eleccions la socialista Ségolène Royal, ha començat mandat amb una intensa, mediàtica i polèmica activitat política, dins i fora de França.

Tot això el mateix any que la dita revolució de safrà, encapçalada per monjos budistes contra el règim militar de Birmània, ha fet més obvi el potencial de les noves tecnologies, que han permès de donar testimoni dels aires de llibertat que bufaven en aquell país i de la persecució de què eren objecte i que els capitosts militars miraven d'ocultar de totes passades.
  • ! Actualització el 31/12/2007 a les 10:45

La UE, desencallada


+ El nou tractat de la UE va signar-se a Lisboa el 13 de desembre.
La Unió Europea, que havia estrenat el 2007 amb la incorporació de Romania i Bulgària, el clou amb un nou tractat destinat a fer-la eixir del punt mort en què es trobava d'ençà del no de França i dels Països Baixos a la constitució europea (2005). El tractat de Lisboa, que es com s'anomena el tractat, és vist com una solució de compromís entre els qui volen una Europa políticament unida i els qui s'estimen més que la UE no vagi gaire més enllà d'una simple associació d'estats lligats per interessos econòmics. Sigui com sigui, amb l'adhesió recent de nou països a l'anomenat acord Schengen, els ciutadans de la Unió ja poden anar de Portugal a Estònia sense passaport i sense haver de passar cap control fronterer. Tota una fita, si pensem que encara no fa vint anys Europa es trobava dividida en dos blocs antagònics: el capitalista i el comunista.

País: eleccions


+ Francesc Antich, president del govern de les Illes.
A casa nostra el 2007 ha estat any d'eleccions, parlamentàries i municipals. Al País Valencià, el Partit Popular, amb Francesc Camps al davant, ha tornat a guanyar per majoria absoluta, no així a les Illes, on l'acord entre el Partit dels Socialistes de les Illes Balears, la Unió Mallorquina i el Bloc per Mallorca ha portat a la presidència Francesc Antich, en lloc de Jaume Matas (PP), que ha plegat de la política (aquest mateix acord ha fet batllessa de Ciutat de Mallorca la socialista Aina Calvo). A Barcelona, el Partit dels Socialistes de Catalunya s'ha endut novament la victòria, si bé amb tan sols dos escons més que no Convergència i Unió. Jordi Hereu governa el consistori en minoria, car Esquerra Republicana de Catalunya ha passat a l'oposició (l'anterior govern municipal era format pel Partit dels Socialistes de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya Verds).

Desgavell ferroviari i mobilització social


+ Manifestació de l'1 de desembre a Barcelona.
Enguany s'ha fet del tot patent el dèficit d'infrastructures de Catalunya, per manca d'inversions de l'estat. Recordem l'apagada elèctrica de final de juliol, les avaries continuades del servei de rodalia de RENFE, agreujades per les obres del TGV, que encara no ha arribat a Barcelona, per més que hi havia d'arribar el 21 de desembre... Així les coses, l'1 de desembre centenars de milers de catalans, convocats per la plataforma Pel Dret de Decidir, van eixir al carrer per dir prou a tant de desgavell, en una manifestació que molts interpreten com un signe de la desafecció creixent a Espanya.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 3 de maig es van fer eleccions al Parlament escocès, que per primera vegada van donar la victòria al Partit Nacionalista Escocès (SNP), inequívocament independentista. El primer ministre i cap de l'SNP, Alex Salmond, ha presentat un pla encaminat a atènyer la independència del país via referèndum.
  • El 31 d'octubre es va dictar sentència pels atemptats de l'11 de març de 2004 a Madrid, sentència que descartava del tot la participació d'ETA i que, per tant, desacreditava definitivament la tesi de determinats sectors polítics i mediàtics espanyols.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Punt mort sobre el futur de Kosovë.
Biografia de la cap de l'oposició paquistanesa Benazir Bhutto, assassinada el 27 de desembre.
Vídeo de la manifestació reivindicativa de l'1 de desembre a Barcelona.
20 d'octubre de 2007: l'ex-president Pasqual Maragall anuncia que té Alzheimer.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua