Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2006. País

Les eleccions a Catalunya

Pacte electoral al País Valencià

Escàndol de corrupció urbanística a les Illes


dimecres, 27 de desembre de 2006
Al nostre país, els esdeveniments polítics del 2006 han estat en bona part marcats per la tramitació dels estatuts d'autonomia del País Valencià, de Catalunya i de les Illes. A Catalunya, a més, la reforma estatutària ha tingut conseqüències diverses, culminades amb les eleccions anticipades de l'1 de novembre.

Aquesta reforma, recordem-ho, s'arrossegava de feia temps. Finalment, el 30 de setembre de 2005 el Parlament de Catalunya en va aprovar la proposta per una majoria clara: cent vint vots favorables i quinze de contraris. Però les coses es van capgirar al Congrés dels Diputats espanyol, que va mutilar les aspiracions catalanes.

La tramitació, finida el mes de maig d'enguany, va desfermar la crisi al si del govern de la Generalitat, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV). Les divergències sobre l'estatut es van resoldre amb l'expulsió dels republicans del govern i amb la convocatòria d'eleccions anticipades pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

En l'endemig, a les portes de l'estiu, els ciutadans de Catalunya van votar el text estatutari, que tenia el suport de Convergència i Unió (CiU), del Partit dels Socialistes de Catalunya i d'Iniciativa per Catalunya Verds, i l'oposició d'Esquerra Republicana de Catalunya i del Partit Popular de Catalunya (PPC), bé que per motius contraposats. La consulta popular, amb una participació inferior al 50%, va tenir aquests resultats:73,9% de vots favorables, 20,8% de contraris i 5,3% en blanc.
  • ! Actualització el 30/12/2006 a les 12:40

Les eleccions a Catalunya


+ José Montilla, president número cent vint-i-vuit de la Generalitat de Catalunya.
Al cap d'uns pocs mesos, CiU va guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya, amb 48 diputats, 11 més que no pas el PSC; ERC en va obtenir 21; el PPC, 14; ICV, 12; i Ciutadans-Partit de la Ciutadania, que s'hi presentava per primera vegada, 3. Però, a despit del triomf electoral de CiU, la presidència de la Generalitat no va pas recaure en Artur Mas, que n'era el candidat, sinó en el socialista José Montilla (candidat del PSC en substitució de Maragall), cosa possible per l'acord de govern PSC-ERC-ICV, els mateixos grups polítics que a la passada legislatura van avalar el govern 'catalanista i d'esquerres' i ara dit 'entesa nacional de progrés'. El 28 de novembre Montilla prengué possessió del càrrec: era el primer president de la Generalitat contemporània no nat a Catalunya.

Pacte electoral al País Valencià


+ Compromís pel País Valencià pretén propiciar un canvi de govern.
El País Valencià també ha aprovat un nou estatut d'autonomia, segellat amb els vots favorables del Partit Popular i del Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE); un estatut que parla de 'idioma valencià', sense fer referència a la unitat de la llengua, i que manté el percentatge del 5% dels vots per a atènyer representació parlamentària a les Corts valencianes, tot plegat molt criticat per les forces esquerranes i valencianistes. Doncs bé, fa devora un mes, Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), el Bloc Nacionalista Valencià i grups ecologistes van signar el Compromís pel País Valencià, un acord amb vista a les eleccions del 2007 i amb la intenció de sumar esforços per propiciar un canvi de govern (ara en mans del PP), cosa que hauria d'implicar el PSPV-PSOE.

Escàndol de corrupció urbanística a les Illes


+ Vista del municipi mallorquí d'Andratx.
El 21 de desembre el Congrés dels Diputats espanyol va donar el vist-i-plau a la proposta de reforma de l'estatut de les Illes, que no equipara les llengües espanyola i catalana (no diu res del deure de saber-la), bé que totes dues siguin oficials al territori. L'aprovació parlamentària va coincidir amb l'anomenat cas Andratx, un sonat escàndol de corrupció urbanística descobert el 27 de novembre. L'escàndol, que va desembocar en la detenció del batlle d'Andratx (Mallorca), ha esquitxat alts càrrecs del govern de les Illes i ha forçat la compareixença parlamentària del conseller de l'Interior.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Un dels punts de l'estatut català que més polèmica ha mogut és el de la definició nacional de Catalunya. El preàmbul, sense valor jurídic, diu que el Parlament de Catalunya la considera una nació d'una manera àmpliament majoritària; però l'article 1 diu que és una nacionalitat, igual que l'estatut precedent, el del 1979.
  • De les vuit eleccions al Parlament de Catalunya fetes des de la recuperació de l'autogovern, les d'enguany han estat les segones amb un percentatge d'abstenció més elevat: 43,96%, sols per darrere de les del 1992, amb un 45,13%.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo del discurs de presa de possessió de José Montilla.
L'anunci de retirada del president Maragall.
Els resultats del referèndum de l'estatut de Catalunya, segons el sociòleg Salvador Cardús.
El cas can Ricart: el problema de l'habitatge i l'espai públic a Barcelona.
I també...
  • Biografia oficial de Jordi Hereu, batlle de Barcelona en substitució de Joan Clos.
  • Nombre i percentatge de vots de les candidatures que van concórrer a les eleccions catalanes.
  • Vídeo il·lustratiu del creixement urbanístic al País Valencià.
  • 3 de juliol de 2006: tragèdia al ferrocarril metropolità de València.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua