Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Montilla, president

Català d'adopció

Trajectòria política

La capacitat d'integració catalana


dimarts, 28 de novembre de 2006
Avui, 28 de novembre, José Montilla Aguilera prendrà possessió del càrrec de president de la Generalitat de Catalunya. La presa de possessió serà quatre dies després d'haver estat investit pel Parlament de Catalunya, amb setanta vots favorables i seixanta-cinc de contraris.

Montilla, president número cent vint-i-vuit de la màxima institució de l'autogovern català, va tenir el vot favorable dels diputats del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)-Ciutadans pel Canvi (PSC-CpC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), i els vots contraris de Convergència i Unió (CiU), Partit Popular de Catalunya (PPC) i Ciutadans-Partit de la Ciutadania.

Montilla presidirà, doncs, el nou govern de la Generalitat mercès al suport dels tres mateixos grups polítics que a la passada legislatura van avalar el govern dit catalanista i d'esquerres, i ara entesa nacional de progrés. L'acord de govern ha tornat a situar Convergència i Unió a l'oposició, tot i haver guanyat les eleccions de l'1 de novembre proppassat.

Avui Montilla també hauria d'anunciar la composició del govern: dir el nom dels consellers que el formaran.
  • ! Actualització el 29/11/2006 a les 08:00

Català d'adopció


+ José Montilla, a la infantesa.
El nou president de la Generalitat de Catalunya ha afirmat repetidament que era català d'adopció. Montilla nasqué el 1955 al Remolino, un antic llogaret del municipi cordovès d'Iznájar, al si d'una família pagesa, forçada a emigrar per la construcció d'un pantà a la zona. A setze anys, i acompanyat del pares i germans, féu cap a Catalunya per cercar-hi un esdevenidor millor, com tanta gent vinguda d'Espanya.

Trajectòria política


+ El nou president es forjà políticament a Cornellà de Llobregat.
A Catalunya, Montilla s'interessà ben aviat per la política. De primer, s'afegí a un moviment d'inspiració maoista (seguidor de Mao Zedong, aleshores president de la Xina) i, després, a l'històric Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). El 1979, restablerta la democràcia, formà part de la candidatura del Partit dels Socialistes de Catalunya a l'Ajuntament de Sant Joan Despí, i n'ocupà el càrrec de tinent batlle. Ara, on verament es forjà políticament fou a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), ciutat d'on fou batlle durant una vintena d'anys (1985-2004). Aquest any deixà la batllia i la presidència de la Diputació de Barcelona (2003-2004) per fer-se càrrec del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç espanyol, dins el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

La capacitat d'integració catalana


+ El país ha estat històricament terra de pas de gent diversa.
Que un ciutadà de fora de Catalunya n'atenyi la més alta representació política hi ha qui ho veu com un exemple de la capacitat d'integració de la societat catalana, afecta a la cohesió i a la convivència, avui i en el passat. Al capdavall, Catalunya i tot el país ha estat terra de pas i de confluència de gent diversa.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • José Montilla és el primer ciutadà no nat a Catalunya que arriba a la presidència de la Generalitat contemporània. Però abans del 1714, data de l'abolició de la institució pels decrets de Nova Planta (1707-1716), ja n'hi hagué tretze, segons que ha verificat l'historiador Joan B. Culla.
  • Aquest historiador mateix ha explicat que Montilla serà el tercer president de la Generalitat de provinença andalusa; els anteriors foren, tots dos, del segle XVII: Lluís de Tena (1617-1620) i Alfonso de Sotomayor (1677-1680).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

José Montilla, una vida en imatges.
Llista de presidents de la Generalitat de Catalunya des del segle XIV.
'L'home vacuna': Montilla, vist per Joan de Sagarra.
Gràfic de l'evolució del suport electoral a les forces amb representació parlamentària del període 1980-2006.
I també...
  • Crònica d'un matí d'investidura al Parlament, per Martí Estruch.
  • Vídeo del discurs de Montilla a la presentació del govern d'entesa.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua