Opinió

 

<45/73>

Josep Jover

14.03.2013

Josep Jover: 'Això obre la via a suspendre tots els desnonaments'

Aquesta sentència demostra el poder omnímode que han tingut els bancs els últims anys, en què han pogut fer tot allò que els ha donat la gana, contra els ciutadans i els consumidors. És a dir, no sols han fet les bogeries econòmiques que han fet, sinó que a més a més han obtingut uns privilegis legals i legislatius fora mida. I ara que ha pres importància la normativa de la Unió Europea, hem vist que la situació dels bancs d'aquí, jurídicament, no era privilegiada, sinó un abús. Ha hagut d'intervenir-hi, de nou, la UE.


Quines conseqüències tindrà la sentència? La llei espanyola no permetia les clàusules abusives, és a dir, al jutge només li permetia de dir en aquests casos: 'Deu diners? Sí. Els ha pagats? No. Per tant, executo.' Amb la sentència d'ara, s'hauran de reunir tots els degans de tots els jutjats i dictar unes ordres clares als jutges perquè analitzin quina és la interpretació de les clàusules abusives d'ara endavant. Ara els jutges han d'analitzar allò que fins ara la llei deia que no podien analitzar: les clàusules abusives. Ara els jutges hi podran d'entrar. Podran aturar els desnonaments de consumidors (persones físiques) quan creguin que hi ha hagut una actuació abusiva per part de bancs i caixes.

No hi ha res de nou: és com el cànon digital. La sentència té una transcendència absoluta, i això entronca amb la idea que hi ha, sobretot des de Madrid, que 'tot s'acaba a la cantonada', que les fronteres representen encara alguna cosa. I no, les fronteres ja no són res. El concepte antiquat de la frontera, la bandera, la moneda, la política econòmica, l'exèrcit i la policia, tot això ja ho tenim lliurat a Europa. Per als consumidors, és la millor notícia de l'any.

És un cop contra el PP i PSOE, que han mantingut una política absolutament contrària a la ciutadania i als consumidors. Ara hauran de canviar la llei. Això obre la via a suspendre tots els procediments, per analitzar si hi ha hagut clàusules abusives. Són el 85% o el 90% dels desnonaments. Vol dir que es podran aturar la majoria de desnonaments, si els advocats ho al·leguen i els jutges ho estimen. Però els jutges ho miraran d'ofici sota la seva responsabilitat.


Josep Jover, advocat


(Opinió recollida en conversa telefònica.)

Editorial