Opinió

 

<16/73>

Francesc Ribera 'Titot'

28.08.2014

Francesc Ribera (Titot): 'El país ha acabat reivindicant la catalanitat de la rumba i l'autoria de Peret'

Quinze dies abans del Concert per la Llibertat, a la conferència de premsa, al local d'Òmnium, el vaig conèixer en persona i vaig quedar impressionat. L'havia escoltat una mica sempre perquè la seva música, des que vaig néixer, forma part del nostre imaginari, però mai no havíem coincidit.

Quan es mor algú, tothom es desfà en elogis, però vertaderament vaig quedar molt sorprès de la seva humanitat. Diverses vegades, en aquella sala, mentre Peret parlava, se'm va posar la pell de gallina. No hi ha discussió, és el rei de la rumba; però, a més, em va xocar el seu caràcter. De seguida va començar a parlar amb mi com si ens coneguéssim de tota la vida. Era una persona molt oberta, fins i tot vam quedar per anar a fer un arròs a l'Empordà! 

Recordo que als anys setanta ja formava part de l'imaginari col·lectiu, tot i que no era el mateix del que ha quedat. El país ha acabat reivindicant la catalanitat de la rumba, l'autoria de Peret, i l'ha convertit en un dels grans de la música tradicional i popular catalana. En aquell moment no s'entenia així, però alhora Peret era a totes les cases. 

Crec que s'han perdut molts prejudicis i el provincianisme. En Peret ha passat de ser d'un imaginari de la societat tardofranquista a formar part de la cultura popular catalana. Sense que ell hagi fet res. Hi ha hagut una relectura del que feia i una reubicació: ara ocupa un dels llocs més destacats de la nostra cultura popular.

Editorial