Tornar a Vilaweb Bétera
 
Bétera,
   
   
   
La Serra
Més
Cronología
X Tavessa

LA CALDERONA

Una Muntanya Oblidada

­No patesques, fill! Cap ésser no t'acollirà entre els seus braços com les muntanyes.


'Rom, senyor de la Calderona' p. 31

Enguany la nostra travessa de la Serra Calderona s'ha endinsat al fons del seu cor i al seu cim més alt, el Gorgo (907 m.). Una muntanya oblidada als manuals dels nostres geògrafs i també esborrada dels mapes per més d¹un cartògraf oficial. És el rastre de tants oblits, és el silenci de tants papers, el que ens ha convocat a aquesta travessa amb el desig de fer-vos compartir el nostre goig, i la nostra estima per aquesta muntanya.

Venint de la ciutat ­València­, la ratlla de formes piramidals es va assenyalant cada vegada més enlairada. Quan deixem la Pobla de Vallbona, es veu el seu mantell vegetal (pi pinaster i sureres), que fa destacar els verds com una estora que guarda a sota les roques vermelles de rodeno. Quan som a Llíria, camí de la serra, i deixem enrere la font de Sant de Vicent i arribem a dalt del seu coll, al bell mig es veu el Gorgo, amb una ferma estructura piramidal, el tret més representatiu del cim.

Ara que haurem fet el recorregut de Marines a Olla, un camí que us portarà a aquest llogaret arrimat a la seua vessant, veureu on habitaren els Rodríguez (Madronas), els Català (Majors), els Arnal (la iaia Molinera), els Soler (Coix Alejandro), ells que sabien tants i tants secrets de la muntanya: la fonteta del Gorgo, del Sargatell, les sureres amb el nom dels propietaris: surera de la iaia Marinera, Dolçainera, surera del tio Pelardeta, del tio Coixo... les monedes i tresors que guarda el Castellico d'Olla, les llums que es veuen en alguns clots del barranc, ens donaran les forces d'aquesta terra.

Els llocs, els espais habitats mai no són neutres. Tenen sentiments, emocions i estats d'ànim que nosaltres tractem de descobrir... però és un repte difícil. Un dia, un margenador, persona dedicada a fer marges (ribasos), va dir-me:


­Podries dir-me quantes cares té una pedra?

...

­Set, jove amic, set. Les sis es poden veure, però n'hi ha una altra, la que fa set, que dóna la clau per col·locar-la. Els qui sabem fer paret seca, parlem a les pedres, escoltem el seu soroll en ser col·locades, i el so ens indica quan la pedra està ben assentada. L'encaix el fa la sèptima cara, que no es veu però s¹escolta, se sent...

Benvinguts al Gorgo.

Sentiu el bategar d'aquesta muntanya i ajudeu-nos a descobrir-la a tants i tants que la desconeixen. Benvinguts!

Que la sentor dels brots tendres, del sotabocs olorós i punxent, la visió de les roques i els perfils d¹aquest paisatge enlluerne els vostres ulls, que pugueu arribar al cim per descobrir l'amplada d'un paisatge perdut en l'ample horitzó.


Benvinguts amics!

Ferran Zurriaga, octubre de 1999





Una producció de Bufilla Virtual