Opinió

 

<9/88>

Andreu Barnils

04.03.2015

Consultes ètiques a Gemma Galdón

Benvolguda Gemma Galdón,


Som veïns al carrer de Ferlandina de Barcelona. Com que la teva empresa, Eticas Consulting, té grans finestrals, veig quan hi ets. Quan hi ets, passo per veure si puc parlar amb tu. Ho he provat unes quantes vegades, i no hi ha manera. No et va mai bé. Amb els de Podem, els de VilaWeb hi estem de pega. Si hagués pogut, m'hauria agradat demanar-te això que explico en aquesta carta pública:


Primer de tot, 'chapeau' per tu! Vas fer pública la teva declaració de béns. D'això, no en pot presumir tothom. S'hi pot veure que tens uns 300.000 euros en comptes bancaris i ja he vist que se t'han tirat al damunt perquè, amb aquestes xifres, et defineixes com a 'precària'. Doncs a mi em va sorprendre més que haguessis guanyat 10.000 euros gràcies als rendiments d'actius financers. La primera pregunta seria, doncs, si això és el que sembla: inversions en economia especulativa. Ho és? I, si ho és, si et sembla ètic de fer-ne, militant com milites a Podem.


Després he visitat la vostra pàgina web, que oferiu en espanyol i en anglès. La vostra empresa es dedica a assessorar. Feu informes, estudis, conferències, articles, centrats en l'impacte de la seguretat i les noves tecnologies sobre les persones. N'has escrits molts articles, com aquest al diari El País, on alertes del món de vigilants i vigilats on vivim. Estats i bancs que ho saben tot de nosaltres. Partint d'això, quan he anat a la llista d'empreses amb què ha treballat la teva, m'ha sobtat de trobar-hi aquestes: l'empresa Atomic Weapon Establishment PLC, l'espanyola Indra Systems, el Banc BBVA i PriceWaterhouse, a més dels ministeris d'Interior dels Països Baixos, Letònia i Suècia.


L'empresa Atomic Weapon Establishment PLC es dedica a fabricar armament nuclear al Regne Unit. Concretament, capçals nuclears. La segona, Indra Systems, també treballa en part per a la indústria militar espanyola. El BOE va ple de contractes entre l'exèrcit espanyol i Indra. El banc BBVA ha estat denunciat per Justícia i Pau arran de la implicació en la venda d'armes, i també per part de la PAH arran dels desnonaments. Pel que fa a PriceWaterhouse, podria dir que és una de les grans auditores mundials, 'casta' pura, segons el llenguatge Podem.


Veient la llista, seria fàcil de caure en la demagògia: la Galdón treballa per a la indústria de l'armament! Treballa per a BBVA! Treballa per a PriceWaterhouse! Seria fals. Potser treballes 'amb' la indústria de l'armament. Potser només heu coincidit en conferències. Potser treballes amb ells sense cobrar. Potser sí que en cobres. Potser treballes per a ells justament per fer-los estudis en què els alertes de l'impacte que poden tenir els seus productes en la societat. 


Quant a Indra, per exemple, veig que hi has col·laborat amb un programa de control dels passaports en tot de països europeus. Control de passaports que, en comptes de fer persones, fan màquines. I com més harmonitzades, millor. En aquest programa hi treballeu unes quinze empreses. M'agradaria saber exactament quin paper hi has fet? Alertar els vigilats? Millorar la feina dels vigilants? I en la resta d'esmentats? Quines feines concretes has fet per a PriceWaterhouse, BBVA, l'empresa nuclear britànica o els ministeris d'Interior europeus?


No tens por, Gemma Galdón, que els vigilants aprofitin la teva feina per, simplement, rentar-se la cara? I si els informes d'Eticas Consulting serveixen perquè continuïn vigilant-nos d'una manera més efectiva, més neta, més democràtica, però igualment poc ètica? O potser no, ens tens enganyats a tots i fas informes perquè ens vigilin encara més? No hi veus incompatibilitat, entre ser de Podem i treballar per a Indra, PriceWaterhouse, BBVA o empreses d'armament britàniques, en cas que ho facis cobrant? On és el límit? No parlo --ben entès-- del límit des d'un punt de vista legal, sinó des d'un punt de vista polític i ètic.


Tot això et volia demanar. I crec que les teves respostes ajudarien molt a entendre què voleu dir els de Podem quan parleu de 'noves maneres de fer política'. Resto a la teva disposició, dues portes més avall de la teva empresa, i moltes gràcies per endavant.

Editorial