Opinió

 

<55/88>

Marta Rojals

24.12.2009

A què juguem?

Tal dia com avui de fa vint-i-molts anys les nines de Famosa es dirigien al portal. Eren nines de galtes petoneres, rulls sintètics i guarnides de llaços i volants, transportades per maternals xiquetes d'ulls grossos i pietosos. D'aleshores ençà, les coses han canviat molt, però no tant que la televisió ens arribi a servir l'anunci d'un Action Man amb plantofes i davantal posant una rentadora. I no hauria de ser tan estrany, perquè no es pot pretendre anar a lluitar contra les forces del mal sense unes quantes mudes de recanvi. En canvi, les Barbies, amb una vida sense gaires trifulgues, posseeixen un fons d'armari que ja voldria la princesa Letizia mateix, un exemple de dona moderna i amb no menys obligacions.

Aquest Nadal, doncs, mentre tot un batalló de nines dolces i delicades reclamen de ser ateses per vestir-se, alimentar-se, pentinar-se, maquillar-se, anar a comprar i fer fúting, un exèrcit de ninos rabassuts ja es preparen per aixecar fortificacions, extingir incendis, solcar els oceans, pilotar naus ultrasòniques i conquerir l'Univers, si s'ha de menester. Els anuncis de joguets, com els de detergents, sembla que s'hagin enclavat en un punt espaciotemporal en què tot canvia i alhora tot es manté igual. Són els 'Polly Pocket-Fiesta de pijamas' al costat dels 'Gi Joe-Vehículo bravo', les cançonetes de purpurina amb olor de suavitzant al costat de les veuasses impostades de color de pot de Wynn's.

I si tot això funciona així és perquè així deu funcionar, tot això. Els amos del negoci dels joguets prou deuen saber què els convé més a l'hora de fer caixa. El món ha canviat, sí, les mentalitats són unes altres, i, amb tant de tomba i gira, els ninos i nines d'enguany, amb més o menys sofisticació, continuen jugant amb l'equip rosa o amb l'equip blau. I, encara que les xiquetes dels progenitors 'conscienciats' ja faci anys i panys que condueixen trens i patrullen cotxes de policia, als arxius dels Reis d'Orient no consten encara gaires fitxes de xiquets que hagin demanat un cotxet o un nino ploraner per a practicar com fa el pare (tan paritari, l'home) amb el germanet menut. De moment, doncs, 'progres' sí, però sense exagerar.

Editorial