Opinió

 

<27/88>

Andreu Barnils

12.01.2014

Robots dins Wall Street

Fa trenta anys a les fàbriques hi havia obrers. L'arribada dels ordinadors, però, va trastocar-ho tot i mica en mica les màquines van substituir les persones. Feien la feina molt més ràpidament que els humans i molts obrers van anar a parar a l'atur. Trenta anys després el fenomen s'ha estès, ha sortit de les fàbriques i ha entrat a les oficines: traductors, periodistes, fotògrafs. Ara vindran metges i pilots d'avió. Sí, molts han vist com les màquines els treien feina i, els que queden, són menys i guanyen menys. Això sí, estan altament tecnificats.


El procés sembla imparable i aquest 2014 veurem com les màquines entren en un lloc inesperat: Wall Street. Sí, els brokers es veuen afectats, com tothom, pels processos d'automatització. Veuen com les màquines els fan la feina. Hi ha màquines que compren i venen pel seu compte. És el que la BBC en diu 'Robot traders'. En aquesta notícia la cadena britànica explica una cosa que ja sabíem: el famós parquet de Wall Street ja no existeix. Aquells homes fotent-se crits l'un a l'altre han passat a la història. El que jo no sabia és que en lloc seu el New York Stock Exchange té edificis plens d'ordinadors. A cada planta, incomptables fileres d'ordinadors que fan la feina que abans només feien els humans: comprar i vendre.


The Economist també ho explica en el seu número especial The World in 2014. És a l'article Rise of Robotraders  on s'hi llegeix que que aquest canvi 'beneficia sobretot els bancs més grans, que poden permetre's ordinadors més ràpids i millors algoritmes. Els principals perdedors seran els comerciants amb camises amarades de suor, els quals ja han vist caure dràsticament el nombre i la paga. Aquest 2014 el seu poder de negociar grans bonus disminuirà a mesura que els ordinadors siguin cada vegada més intel·ligents. Més que no pas limitar-se a aportar informació sobre els negocis, les màquines començaran a prendre la decisió de quan comprar i quan vendre'.


Ja ho fan ara. Màquines venent i comprant pel seu compte ho explica detalladament la US Commodity Futures Trading Comission, un dels ens reguladors del govern dels Estats Units d'Amèrica. La feina d'aquesta comissió és regular el mercat. No tot, només el mercat de futurs i mercats derivats. És un òrgan oficial, i el president de la comissió és escollit per Barack Obama (per cert, un dels treballadors d'aquesta comissió és un tal Sebastian Pujol Schott, que em pregunto si no és català) Aquesta comissió oficial del govern dels EUA és la que recentment ha fet un estudi sobre els Robot Traders perquè els robots, sobretot, operen a la seva àrea: la compra i venda de futurs.


La nota de premsa de l'estudi, aquí, i l'estudi complet de la Comissió, 137 pàgines (pdf) posen els pèls de punta. Només llegit el primer capítol, ja m'he fet l'article a sobre. Cito textualment: 'El mercat pot fer ús de mecanismes directes, on tot el procés d'execució de l'operació es porta a terme sense mediació humana, cosa que redueix dràsticament la quantitat de temps necessària per efectuar cada transacció. L'evolució d'una manera de fer negocis manual, que es duia a terme a crits i a mig parquet, cap a un negoci amb plataformes electròniques és en molts casos gairebé completa del tot. Dades verificades indiquen la importància del comerç electrònic i algorítmic en el mercat de futurs dels Estats Units. El 2012 aproximadament el 91,5% del volum d'intercanvi comercial en el mercat de futurs es va executar electrònicament'. 


I la cosa anirà a més. Segons The Economist aquest 2014 veurem com els processos automatitzats de compra venda, amb una intervenció humana mínima o nul.la, també entrararà al mercat de bons. Bons estatals i de grans empreses privades. Ja es veu a venir: 'No sé què ha passat. És l'ordinador, que s'ha equivocat. Sàpiguen que els bons de l'estat han perdut el 40% del seu valor per culpa d'una màquina'. Es veu a venir perquè això ja ha passat, no amb països, però si amb empreses. Knight Capital Group, grup financer que deixa part de les seves operacions de compra venda en mans de les màquines, va perdre 440 milions de dòlars l'agost del 2012 per culpa d'un problema tècnic dels seus ordinadors. 


A Wall Street, com a les fàbriques, un dels efectes de treballar amb màquines, i no persones, ha estat la rapidesa. L'increïble augment de la rapidesa a l'hora de fer coses. L'informe parla d'ordinadors que tarden 4,2 mil·lèsimes de segon en fer l'operació de compra venda. El 2004 tardaven 127 mil·lèsimes. Centenars, milers d'operacions tancades en mil·lèsimes de segon. Això no hi ha broker que ho superi, per ràpid que parli per telèfon. Sip, als brokers els passa com als obrers, periodistes, fotògrafs, metges o professors universitaris. Les màquines els treuen la feina, i aquest 2014 ells també seran menys, menys pagats i altament tecnificats. 


Editorial