Opinió

 

<92/169>

Vicent Partal

15.09.2010

Fermesa

La Unió Europea fa bé plantant cara a França per l'expulsió de gitanos. Fa bé perquè les expulsions 'ètniques' són intolerables, especialment a Europa; però fa bé també perquè, si no s'oposa a les bestieses que fa un dels estats grans, perdrà legitimitat amb els petits.

El problema francès, el seu greu error, és de presentar les expulsions com una política col·lectiva. No expulsen delinqüents concrets, passaport a passaport. El propòsit és d'expulsar romanesos i, en concret, gitanos. I això, siga quin siga el problema que originen, no és tolerable. Tu no pots adjudicar actituds delictives a tot a un grup social, pel fet de pertànyer a aquest grup social. No, sobretot, en l'Europa que va veure l'holocaust, no especialment contra els gitanos –l'altra nació, amb els jueus, que en fou una víctima especial.

Sarkozy s'ha equivocat. Té un problema de delinqüència que ha de resoldre; això ningú no li ho discuteix. Però fent-ne un problema 'ètnic' s'ha ficat en una cova de la qual no eixirà sencer. Haurà d'assumir els costos del seu error, com el d'aquesta topada amb Europa, que ha de ser, a més, exemplar.

Exemplar per a la resta d'estats. L'autoritat de la Unió Europea restaria greument tocada, si no gosàs perseguir amb la mateixa força els mals dels estats acabats d'arribar i poc acostumats a la democràcia i els dels estats de sempre. Fer quadrar França és, per tant, cohesionar la Unió. També.

Mail Obert