Opinió

 

<92/169>

Vicent Partal

14.07.2010

Mas juga amb foc

Encara no feia tres dies exactes de la manifestació i CiU i ICV ja van canviar ahir el sentit del vot i van tombar al parlament les dues possibilitats de referèndum per la independència presentades. Es veu que Artur Mas no va entendre dissabte que, si res li pot fer perdre les eleccions, és el creixement de l'independentisme.

Ahir CiU (i ICV també) van retirar el suport parlamentari que havien donat a la IP sobre la convocatòria d'un referèndum per la independència. Només ERC es va mantenir (PP i PSC ja hi havien votat contra). Ara, en el cas de la ILP posterior, el vot fou unànimement advers, el d'Esquerra també, i amb aquestes dues votacions ha desaparegut del tot la possibilitat de fer un referèndum oficial.

CiU addueix que ha canviat de posició sobre la IP perquè, en opinió del Consell de Garanties Estatutàries, un referèndum sobre la independència no encaixa en l'ordre constitucional espanyol ni en l'ordre estatutari català. I es veu que amb aquest argument d'autoritat ja n'hi ha prou.

La mesa del parlament podria haver passat per sobre d'aquest dictamen, sobretot perquè el Consell mateix aclareix diàfanament que 'en política internacional comparada els processos d’autodeterminació i de secessió són fenòmens aconstitucionals, que generalment conclouen amb processos constituents nous que no utilitzen els procediments establerts en les constitucions dels estats dissolts'. És a dir que, si ens volem fer independents, haurem de seguir un procés que en algun moment no aplicarà 'els procediments establerts' en la constitució espanyola perquè acabarà essent un procés constitucional català. Es pot dir més alt, però no més clar.

I aleshores la pregunta és si podem començar a fer passos en aquesta direcció o si continuarem la política d'aquests darrers trenta anys, justament la que la manifestació va criticar dissabte. La resposta de CiU ha estat contundent, nítida i radical: ells es mantenen allà on eren divendres. Entesos, doncs: Artur Mas juga amb foc.

(PD. Esquerra va defensar sola la IP, però va votar contra la ILP. No és igual, però déu n'hi do.)

Mail Obert