Opinió

 

<92/169>

Vicent Partal

14.09.2010

'Sociovergència' ara?

La sociovergència és un dels temes més recurrents de la política catalana. De tant en tant torna a posar-se sobre la taula la possibilitat que CiU i PSC s'entenguen i facen una gran coalició que, en teoria, hauria de sumar l'espai central del país. Ara unes declaracions de Corbacho han tornat a obrir el foc, crec jo que interessadament.

Ho diré clar i ràpid per a no perdre temps: la sociovergència només arribarà un dia si PSC i CIU no tenen més remei. Aritmètic, vull dir. D'aritmètica parlamentària. I si no és així veig molt complicat aquest pacte perquè implica sempre i en qualsevol cas una subordinació. El qui té el president mana i l'altre passa a ser una peça secundària. Ni CiU ni PSC estan en condicions d'acceptar això.

És cert que el ministre Corbacho té molt bones relacions amb CiU i que, per exemple, ell va posar la federació nacionalista dins l'equip de govern de la Diputació de Barcelona, en contra de l'opinió dels seus companys de partit. I segur que hi ha gent als dos partits, segur, que ho veurien bé. Però dubte molt que en el context actual la sociovergència tinga cap sentit ni per als uns ni per als altres.

Per al PSC perquè negociar un acord així en el moment més baix electoralment parlant de la seua formació és pràcticament suïcida. Totes les enquestes diuen que el PSC patirà un notable retrocés i com més retrocedisca menys oportunitats tindrà de pactar d'igual a igual a CiU. I venint de governar durant set anys per quina raó hauria d'acceptar el paper, ben limitat de crossa?

Dit això però tampoc no crec que CiU tinga un gran interés. Perquè l'estratègia de la federació nacionalista, tal i com s'albirava diumenge, passa per pactar amb el pròxim govern espanyol el concert econòmic. I el pròxim govern espanyol segurament serà del PP ¿I si aquest és el camí traçat quin sentit tindria pactar amb el PSC a Catalunya, posant amb això un entrebanc definitiu a qualsevol entesa amb el PP? Lògicament en públic i mentre no arriben les eleccions espanyoles no s'hi posara en contra per no tancar cap porta que qui sap si necessitaràs. Però en privat la rotunditat és total.

Ho torne a dir doncs: en qualsevol cas tot dependrà de tota manera del resultat de les eleccions i de qui necessita què. Perquè en política no tens amics sinó interessos.

Mail Obert