Opinió

 

<92/169>

Vicent Partal

07.09.2010

Si tenim sort

Si tenim sort, el president Montilla anunciarà avui la data de les eleccions. Avui o, n'hi ha que diuen, demà. Segurament per al 28 de novembre. Més enllà, tan sols podria arribar al 16 de desembre, però no crec que gose fer-les tan enllà. Espere, vaja.

És difícil d'entendre per què el president Montilla esgota tant una legislatura agònica. El PSC no guanyarà les eleccions, si no passa un miracle. I la unitat del govern és purament de cortesia des de fa mesos. Es miren els uns als altres i preparen el futur, ben poc confiats o gens. De governar, allò que se'n diu governar, ben poc.

Sí, és una prerrogativa del president, la de dissoldre l'assemblea. No la hi discuteix pas ningú. I per tant, mentre crega que mantenir la legislatura és útil, o correcte, té tot el dret del món de mantenir-la.

Però, per fer què? En la darrera sessió d'estiu del parlament, que va ser tan moguda, pràcticament tothom donava per fet que els diputats ja no es tornarien a reunir. Recordem tot allò de fer que la moció contra CiU pel cas Palau fos l'última, les fotografies a l'escala de l'edifici i tot plegat. L'aire de final era tan evident que ningú no el discutia. Calia dissoldre el parlament a final d'agost i apuntar a l'octubre.

Però allò que semblava clar no ha passat. I de fet encara no tenim data. Pitjor encara: en plena crisi institucional i econòmica, tan monumental, continuem passant els dies sota el govern més feble imaginable. Com si a Palau jugassen a soldadets...

Mail Obert