Opinió

 

<92/169>

Vicent Partal

22.06.2010

Això que passa al País Basc

Qualsevol persona mínimament informada sap a hores d'ara que l'esquerra independentista basca ha emprès un camí sense retorn que deixa ETA sense paper i que possiblement posarà fi a la violència en aquell país. És una gran notícia que diumenge va tenir un capítol més, el de la signatura de l'acord entre l'esquerra abertzale i EA.

L'acord (text en pdf) deixa clara la voluntat de construir un estat basc i de fer-ho sense violència i exclusivament per vies pacífiques. És un gran canvi. ETA es va fundar el 1959 i és evident que la seua petja no s'esborrarà en un dia, ni en un any. Però tot indica que som més a prop que mai de la fer-la desaparèixer i, per tant, que s'obri una etapa nova per als ciutadans bascos.

Perquè això arribe a bon port caldrà encara molta paciència, molta fermesa i una bona dosi d'imaginació. El camí no serà senzill i hi haurà tensions per tots bandes. Però tothom sap que no sentir-se amenaçat pel fet de tenir unes determinades idees és la condició bàsica per a poder debatre i discutir qualsevol cosa. La que siga. I no perquè ho respecte l'estat, sinó perquè això es pot fer des dels ciutadans.

Per això resulta tan satisfactori de sentir que dirigents de l'esquerra independentista assenyalen les consultes independentistes del nostre país com un dels elements, dels esdeveniments, que els han fet obrir el ulls. Les consultes no s'han fet per a això ni pensant en això, és evident. Però, si han servit també per fer escampar la boira basca, ni que siga una miqueta, haurem de convenir que l'eficàcia de les consultes és monumental. Ací i allà.

Mail Obert