Opinió

 

<78/169>

Vicent Partal

07.09.2011

Qui té por que votem?

La reforma de la constitució espanyola ha estat un esperpent. No té solució. I en vist de com han reaccionat els mercats, ni pagava la pena. Avui la consumaran al senat amb una última incògnita: prosperarà l'esmena d'Iniciativa per Catalunya que demana un referèndum? No hi confie gens, però fóra bo. Fóra bo votar, vull dir.

Quan les consultes sobiranistes van començar a escampar-se per tot el país vaig sentir, perplex, un destacat dirigent socialista que deia que tots els demòcrates s'havien de negar a votar. La contradicció, no sé pas com l'aguantava ell, si és que podia. Però la formulació era tan absurda que resultava impossible de considerar-la seriosament. Votar és la base de la democràcia. Cada ciutadà té un vot i és igual el vot d'un taxista, posem per cas, que el d'un senador: és l'essència mateixa de la democràcia. I és la suma d'aquests vots que fa la sobirania, i la sobirania no té límits: aquest és el fonament del nostre sistema social.

Abans sí, abans n'hi havia que decidien en nom de tots. Perquè no hi havia democràcia. Però en democràcia la gent decideix i els marcs polítics, les lleis, les constitucions, tot, és provisional, sempre. Tot perdura mentre la gent ho accepta. O és que no ho tenim clar, això?

És evident, tanmateix, que l'estat espanyol té una democràcia de grau molt baix. Ho he dit tantes vegades que em cansa fins i tot de parlar-ne. És evident que persisteix en alguns cercles, sobretot de Madrid, la idea caciquista que el vot popular és perillós, que vés a saber on porta. I és evident que vivim en una democràcia en què perviuen tabús que alguns es fereixen de pensar que es puguen tocar, que se'n parle fins i tot. Començant pel debat sobre la monarquia o sobre l'autodeterminació, per dir-ne dos de grossos.

Però això no durarà pas sempre. És ridícul de pensar que aniran passant les dècades i continuarem engolint-nos allò que va colar en unes circumstàncies molt delicades, tot just a l'eixida del franquisme. I em sembla que és això, precisament això, que fa por al PP i al PSOE: que el règim actual no dure sempre. Que els ciutadans aprofitem aquest possible referèndum no solament per dir que no ens agrada aquesta constitució, sinó també per dir-los que no ens agraden ells ni el sistema que tenen organitzat.

Mail Obert