Opinió

 

<78/169>

Vicent Partal

26.07.2011

Liderar el país

Avui les Corts Valencianes votaran el nou president. La composició aritmètica de la cambra només deixa una opció i aquesta és el candidat del PP, Alberto Fabra. Al davant, però, una altra alternativa s'oferirà als valencians, més que no als diputats. Compromís ha decidit que Enric Morera proclame la seua voluntat de ser president de la Generalitat Valenciana. I això no és una anècdota.

Fa temps que dic que només el nacionalisme pot ser oposició al PP, com a mínim al País Valencià. No ho és el PSOE, no ho ha estat mai però encara menys ho és avui. I això es visualitzarà a les Corts també. Alarte ha decidit no presentar la seua candidatura perquè de totes maneres perdria. Els diputats de Compromís han decidit presentar Morera sabent que de tota manera perdrà aquesta votació. Però per a marcar així una alternativa clara de model de país i per a oferir un lideratge. Aquesta és la gran diferència.

Que a Morera l'acabaran votant només els diputats de Compromís és evident. I que per tant no té cap opció de ser el president de la Generalitat ningú no ho posa en dubte. Però el gest no caurà en el buit. En primer lloc perquè Compromís, després de donar la sorpresa a les passades eleccions, anuncia la seua ambició, que no és ja la de ser un partit crossa sinó la de ser el partit del president. I en segon lloc perquè contra el discurs que faça Fabra, contra el model de país que ell presentarà, espere que Morera drece un altre model de país possible, que faça visible que molts i molts valencians no som com el PP vol que siguem.

De vegades en política els gestos tenen un valor monumental. Avui Alarte n'ha fet un i Morera en farà un altre.

Mail Obert