Opinió

 

<78/169>

Vicent Partal

21.06.2011

Els nacionalistes del PP

El molt honorable Bauzá no hi ha estat ni un minut a començar la croada supremacista espanyola contra la llengua pròpia de les Balears. Fora política lingüística i, de fet, fora cultura –un reconeixement clar, en definitiva. A València el molt honorable Camps, mentrestant, talla TV3 i s'abraona contra l'escola. I a Barcelona la presidenta del PP local se'n va a exigir oficialment que ensenyen en castellà al seu fill. Foto completa.

No és que m'estranye res. El PP ha fet del nacionalisme espanyol el seu component ideològic essencial. Si durant la transició el nacionalisme espanyol semblava desaparèixer, avergonyit per l'abús franquista, la veritat és que no ha calgut gaire esforç per a fer-lo tornar. Segurament perquè una bona part de la societat espanyola continua pensant, com José Antonio Primo de Rivera, que 'ser espanyol és una de les poques coses serioses que hi ha al món'. En això no s'han mogut ni un pam, i val a dir que no cal que siguen gaire de dretes per a pensar-ho. Parlar qualsevol cosa que no siga espanyol, sobretot si ets 'espanyol' és, en conseqüència i en aquest ambient, una estupidesa.

De manera que, passat el calvari de la transició, s'han posat a la faena. Allà on la democràcia els dóna la possibilitat de governar, com més aviat es puga exterminar la dissidència millor. La lingüística, que com és fàcil de comprovar implica moltes dissidències més.

A CiU, de moment, això no sembla que li importi gaire, i els pactes i els acords amb el PP semblen cada volta més espessos i trenats. Mas de moment pot defensar-se dient que el PSOE governa amb el PP al País Basc i que els socis d'ICV acaben de donar la presidència d'Extremadura als populars. I adduint que, al capdavall, hem de ser els valencians i els balears els qui hem de defensar el nostre territori. Però això no farà que el pla dels populars respecte de Catalunya siga diferent del que ja han posat en marxa al País Valencià i a les Illes. Supose que ho sap...

Mail Obert