Opinió

 

<77/169>

Vicent Partal

19.07.2011

El PSC tem el PP

Ahir el PSC va tornar a capgirar la seua posició al Parlament de Catalunya. Primer va facilitar la investidura del president Mas, després es va posar dur i totalment a la contra i ara torna a negociar amb CiU i arriba a acords. És fàcil d'entendre: després de la desfeta municipal, l'acostament entre CiU i el PP els ha fet por. Pel PP.

El PP sempre havia estat a Catalunya un partit marginal, fins ara. Ara té molt poder i el visualitza. Al parlament fa de soci prioritari del govern. En molts ajuntaments, començant pel de Barcelona, pot decidir. A la Diputació de Barcelona té fins i tot el primer vicepresident. I mana a Badalona. I...

Aquest PP no és ja el partit que es podia despreciar perquè no arribava a ser una amenaça electoral del PSC. Aquest PP és una amenaça electoral pel PSC que veu amb espant que els seus famosos vint-i-cinc diputats al congrés espanyol s'esfumaran quatre anys després d'haver aparegut. I la batalla va de debò ara.

De sempre, el PSC havia aportat un diferencial enorme d'escons a Madrid respecte al PP, que ajudava a la victòria final dels socialistes. Ara ningú no confia ja que això siga així a la tardor, si finalment hi ha eleccions aleshores. I la por no és que CiU per primer vegada guanye unes eleccions espanyoles. La por que té el PSC és que el PP s'acoste massa o fins i tot els passe -que posaran tota la carn al foc i no descarten ni tan sols que Alícia Sànchez-Camacho mateix encapçale la llista per Barcelona.

Dins el PSC alguns han defensat les darreres setmanes que deixar que CiU s'acoste tant al PP és molt més perillós per al PSC del que sembla. Les alarmes han sonat i com a mínim fins a les eleccions sembla que els socialistes treballaran per separar el PP i CiU i treure així centralitat al partit de Mariano Rajoy.

Un escenari que, per cert, és ideal per als convergents.

Mail Obert