Opinió

 

<77/169>

Vicent Partal

07.07.2011

Garzón i la tortura

Ahir Baltasar Garzón va ser nomenat representant espanyol en el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa. A proposta del govern espanyol, és clar. I jo no sé ja si riure o plorar. Membre del Comitè per a la Prevenció de la Tortura un jutge que l'ha emparada durant anys? Va home, va...

Segurament el simple fet d'haver estat jutge d'un tribunal d'excepció com és l'Audiència Nacional espanyola ja l'hauria d'invalidar per a aquest càrrec, vist que les pràctiques de llarga detenció i incomunicació que practica el tribunal han estat denunciades per Amnistia Internacional i per moltes organitzacions, que han afirmat que creen unes condicions que afavoreixen la tortura. Però a més és que la permisivitat de Garzón amb la tortura està més que documentada.

Els catalans detinguts en ocasió dels Jocs Olímpics del 92 ho van ser en una operació ordenada i dirigida per Garzón. Van ser torturats i Garzón no en va fer cas, tal i com molts d'ells han explicat en múltiples i coincidents relats personals. I es dóna la circumstància, ben paradoxal avui, que el Tribunal Europeu dels Drets Humans va sentenciar el novembre de 2004 a favor d'ells i ho va fer explicitant que les investigacions de Garzón sobre les denúncies de tortures dels detinguts no havien estat 'prou profundes i efectives com per a complir amb les exigències dels tractats internacionals'. (Ací podeu trobar la sentència).

Però tot això no sembla comptar, i ahir les institucions europees van acceptar al seu comitè contra la tortura un home que les pròpies institucions europees han condemnat per no lluitar contra la tortura. Després es queixaran de la desafecció.

Mail Obert