Opinió

 

<77/169>

Vicent Partal

04.07.2011

La SGAE i el PSOE

Fins que no s'aclaren els fets del cap de setmana, amb la detenció de diverses persones entre les quals Teddy Bautista, cal ser prudents a l'hora de fer valoracions sobre el que ha passat i el que han fet. Però és evident que políticament i social la SGAE, es resolga l'afer com es resolga, n'eixirà molt tocada.

N'eixirà molt tocada perquè ja ho estava. Dubte que hi ha haja alguna institució a l'estat espanyol amb pitjor imatge social. Els errors continuats i la seua voracitat recaudatòria han anat posant a poc a poc la gent en contra seua. Quan volia fer pagar a les perruqueries per fer sonar la ràdio la gent no ho entenia. Quan exigia diners per la música que sonava en una boda i denunciava parelles la gent no ho entenia. Quan cobrava diners a festivals benèfics, el darrer a Llorca, la gent no ho entenia. Quan va aconseguir que tots haguérem de pagar un preu extra en cada cd que compràvem, tant hi fa que fos per a una còpia de fotos o documents nostres o per a gravar música, la gent no ho va entendre.

Però encara menys hem entès, alguns com a mínim, la complicitat del govern espanyol amb la SGAE, que ha arribat a autoritzar inspeccions pel canon en empreses terceres simplement inexplicables. O l'anomenada Llei Sinde. I tantes i tantes coses més que ara situen l'executiu de Zapatero també en una posició difícil. Si es confirmen les acusacions, si s'arriben a confirmar de forma fefaent, el suport incondicional que els darrers anys el PSOE ha prestat a la SGAE caldrà que ens l'expliquen bé. Per no sospitar que hi havia alguna cosa més al darrera que la simple defensa, a l'antiga i a la brava, d'això que en deien drets d'autor.

(Correcció: La dada sobre el concert de Llorca ha estat corregida com a falsa per la SGAE i els mateixos organitzadors de l'acte).

Mail Obert