Opinió

 

<64/169>

Vicent Partal

23.05.2012

Esperanza Aguirre fa la sèrbia

És cert que la presidenta de Madrid, amb les seues declaracions d’ahir, provava de tirar terra sobre els seus problemes manifestos. També ho és que volia marcar perfil propi, com a cap del Tea Party local. Tot això és cert i és important. Però no ens enganyem: l'estirabot contra els afeccionats catalans i bascos no va ser ni improvisat ni anecdòtic. Respon a una ideologia i a una pràctica política que faríem mal fet de relegar a la categoria de bogeria temporal. Perquè és extremadament perillosa.


La presidenta de Madrid sabia perfectament que ningú no la seguiria, en la seua pretensió d’anul·lar el partit. Però és que això no té gens d'interès per a ella, perquè, en realitat, ella fa una altra cosa: marca la diana. Diu qui cal perseguir, qui són els dolents i justifica d'entrada tota acció de rebuig violenta que puga passar.


La senyora Aguirre diu als madrilenys --als madrilenys seguidors seus que no són ni de bon tros tots els madrilenys-- que la gent que acudirà a veure el partit de futbol és molt perillosa, una amenaça, contra la qual és lícit de defensar-se. Qui haja d'entendre el missatge, i tant de bo que m’equivoque, ja l'entendrà i actuarà en conseqüència. I és en aquest context que és especialment greu que, finalment, es puga fer legalment una manifestació feixista que inclou lemes directes contra els seguidors tant del Barça com de l’Athletic.


Això en un país raonable hauria mogut no solament la condemna dels altres partits i grups, que és el que hem viscut ací, sinó també una investigació judicial en tota regla per incitació a l’odi. Per fer la sèrbia, si se’m permet aquesta expressió tan gràfica.




PS. Un lector em fa notar que dir que fa la sèrbia pot ser ofensiu per aquells serbis que no estaven d'acord amb la política de Milosevic i els seus. Li he respost que és una descripció assumida internacionalment per qualsevol política d'inicitació a l'odi contra una altra nació dins el mateix estat però que em sembla bé remarcar que molts serbis van estar en contra i estan en contra de les polítiques supremacistes.

Mail Obert