Opinió

 

<64/169>

Vicent Partal

18.05.2012

Colom i Carod

Àngel Colom, ex-secretari general d’Esquerra Republicana i actual dirigent de CDC, ha optat públicament perquè el seu partit s'allunye del PP i mire de coalitzar-se amb Esquerra per tal d'avançar cap a la sobirania. No tan explícitament, però sí implícitament, Josep Lluís Carod Rovira, un altre ex-secretari general d’Esquerra Republicana, ha manifestat que, en el procés cap a la independència, la dreta i l’esquerra havien de treballar conjuntament. El debat flota en l’aire, però els vells recels sembla que encara prevalguen. I no solament entre ells dos.


A mi, em sembla significativa la posició de Carod. Colom fa molt que defensa aquesta posició, però Carod va ser l’ideòleg de la fórmula del tripartit i va voler passar al davant dels convergents, encara que finalment no hi va reeixir. És evident que s’acosten moments decisius i que, en aquests moments, cal treballar plegats. Però per a treballar plegats cal, sobretot, molta generositat.


D’entrada, perquè amb CDC i Esquerra no n'hi ha prou. Hi ha Solidaritat al parlament. I fora del parlament, però amb un pes propi, també hi ha les CUP. I Reagrupament, coalitzat amb Esquerra, però diferent. Això en el camp estrictament independentista. Però també hi ha ICV, que s'ha anat movent cap a un federalisme pro-sobiranista molt interessant i que crec que és una peça decisiva perquè la balança s'incline pel costat de la independència. I, no cal dir-ho, tots els altres que vulguen sumar-s'hi, siguen membres d’un moviment sobiranista o no.


I sumar tot això és difícil. No és impossible, però sí difícil. I exigeix que ningú no pense únicament en la seua parcel·la particular i a curt terme. Que ningú no vulga assegurar diputats, consellers o pactes. Perquè això que hi ha en joc va molt més enllà. Benvinguda siga, doncs, tota crida a la feina conjunta. Però que es faça amb els peus ben plantats a terra, per favor.

Mail Obert