Opinió

 

<63/169>

Vicent Partal

25.05.2012

Clarificant

Els esdeveniments s'acceleren perquè el temps curteja. D'aquí ve que, amb la reunió del pacte fiscal a la vista, el PP i el PSC s'avinguessen a proposar ahir que el govern de la Generalitat no es mogués ni un pam de la legalitat actual, encarnada en la LOFCA. Una proposta que clarifica notablement el panorama.


Cert que els socialistes proven de no clarificar què volen i que miren de marcar territori respecte del PP, un aliat ben incòmode. Per això diuen que cal ser a la LOFCA per a explicar que els catalans no hi serem. Un argument confús que segurament és més el reflex de la poca capacitat de maniobra que tenen en aquesta qüestió que no res més.


Perquè, en això del finançament, del concert econòmic, del pacte fiscal o com en vulguem dir, al final les posicions acaben essent diàfanes quant al fons, que no és sinó el dret de decidir. I ací els actuals socialistes --ja veurem què passa demà-- no tenen gaire marge.


Sobretot perquè, essencialment, el PSC sap que, en aquesta qüestió, sempre coincidirà més amb el PP que no pas amb els altres partits nacionals catalans. El PSC i el PP, amb tots els matisos que calguen, coincideixen a dir que qualsevol acord s'ha de fer dins el marc de la LOFCA, neguen la bilateralitat i parlen, en definitiva, des de la perspectiva que és la seua: Espanya és el marc de la sobirania i una part, en aquest cas Catalunya, no pot imposar el seu projecte al tot. Abandonar aquest argument ara els resulta impensable, però aferrar-s'hi els llança als braços d’un PP enreveixinat.


Sobretot perquè a l’altra banda hi ha la resta dels partits nacionals. Que demostren un entusiasme més marcat o menys per la proposta del pacte fiscal, però que, pel bé del país, no dubten ni un moment de la legitimitat de salvar-lo de l’ofec que l'aclapara passant, si cal, per damunt de l’ordenament jurídic espanyol.


I aquest és nucli de tot, on anem arribant més clarament, cada dia. Potser és per això que, per comptes de respondre a Solidaritat amb un estirabot, com solia, Mas els va demanar ahir com ho farien ells per proclamar la independència…

Mail Obert