Opinió

 

<63/169>

Vicent Partal

30.04.2012

Un canvi de rumb que no serà fàcil

Si tot plegat és cert, sembla que aquest estiu tindrem sobre la taula un pla de creixement que es basarà en les obres públiques i en la innovació i que mirarà de rebaixar significativament la xifra de desocupació actual i fer créixer la riquesa general. Com s'ho faran per mantenir en aquestes condicions l’estabilitat pressupostària solemnement signada i incorporada a les constitucions de la Unió és un misteri encara. I és un misteri encara més gran com s’aplicarà aquest pla a estats com Grècia, Itàlia, Irlanda, Portugal o Espanya, els que més el necessiten, però també els més criticats i vigilats, els que més desconfiança inspiren.


Que la política d’extrema austeritat que s’ha portat a terme aquests anys és un destrellat, un suïcidi econòmic, ja hi ha poca gent que ho discutesca. Fa més de quatre anys de la crisi i ben bé dos que la majoria dels estats europeus han aplicat les mesures impulsades per la troica. I el resultat és evident: els ciutadans i els estats de la Unió estem pitjor que no estàvem.


Ara, també hem après coses. I la crítica de l’extrema austeritat no ha de servir per amagar que l’alegria financera que la va precedir era també un destrellat. No es tracta, doncs, de tornar a les pràctiques del passat, sinó d’inventar alguna cosa nova. Sense perdre de vista, tanmateix, que en aquest invent sembla una tasca indefugible saber com mantenir sota control les entitats financeres.


No serà fàcil. No.

Mail Obert