Opinió

 

<63/169>

Vicent Partal

29.04.2012

Un error monumental del govern

El comunicat fet públic ahir al vespre pel govern de la Generalitat de Catalunya és un error monumental. En veient que la campanya #novullpagar creix d'una manera espectacular, aquest cap de setmana el govern ha canviat radicalment les expressions de simpatia que havia prodigat durant la setmana per una amenaça de cent euros de multa a cada conductor. Amenaça que és de suposar que pretén, sobretot, calmar Abertis.


El comunicat ja és, de si, força estrany. Diu que el reglament de circulació penalitza el no-pagament dels peatges, però no diu on, en quin article. Jo me l’he llegit anit i no he sabut trobar-hi cap esment concret en aquest sentit —cosa que no vol dir que no n'hi haja cap, sinó solament que jo no n'hi he trobat cap. Ara, si volen aplicar una referència indirecta (per exemple, provar de fer veure que passar en vermell equival a botar per alt un semàfor), aleshores la gravetat de la manipulació que cometrien fóra molt gran —a part que deixaria, segurament, sense efecte judicial totes les amenaces.


Però el comunicat és estrany també perquè dedica tres ratlles a anunciar les multes i nou a reconèixer que la situació és intolerable. I doncs? De fet l’únic argument real que aporta és que el govern ‘ha de garantir el compliment de la legalitat’. Però, si això és així, cal suposar que aquest és un precepte que s’ha d’aplicar sempre. I com puc jo, aleshores, creure’m el president de la Generalitat quan diu que, si no hi ha pacte fiscal, farà aprovar pel parlament una norma fora de la legalitat espanyola que crearà una fiscalitat pròpia? Com puc creure’m que aquell dia sí que trencarà la legalitat en veient açò que fa avui?


El govern de CiU ha anat construint aquests darrers mesos un imaginari que li ha funcionat molt bé fins ara, segons el qual un dia hi haurà un xoc de legalitats amb el govern espanyol —en diu la transició nacional. A Madrid, per la manera com els tracten, és evident que no s’ho creu ningú que això puga passar, però ací tenen un cert crèdit social i molts votants s'han cregut que Mas seria capaç d’oposar-se a qui fos per defensar Catalunya.


Em tem, per tant, que a CiU no han entès que, amb accions com la d’ahir, balafien en vint-i-quatre hores una gran part de la nova imatge que els havia costat tant d'aconseguir.

Mail Obert